Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen inget undantag – barn utsätts för våld

Barn i Jämtland blir utsatta för våld och ser våld även under julen.

Men det pratas sällan om det.

– Locket läggs oftast på och så lever man vidare, säger Ann Björch, på den öppna verksamheten Trappan.

365 dagar om året blir barn utsatta för våld. Av de barn som lever i en familj där våld inträffar utsätts 60 procent av barnen också av våld. Det kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, latent och ekonomiskt våld. Under 2012 anmäldes totalt 1240 misshandelsbrott mot barn i åldrarna 0 till 14 år, i hela Sverige. 183 av de fallen skedde i Jämtland.

– Vi har tittat på vad barn pratar om inför jul och nyår och det är framför allt en oro om att det ska bli våld och bråk och familjekonflikter, säger Karin Johansson, sakkunnig legitimerad psykolog vid Bris.

Bris jobb handlar mycket om att lyssna och tro på barnen som ringer eller mejlar om sina upplevelser. Om det skulle behövas och om de får tillåtelse från barnet kontaktar de myndigheter som socialtjänsten.

När en anmälan har gjorts om våld mot barn kopplas olika myndigheter in för att barnet ska få skydd. I sista led kommer barnen oftast till Centrum mot våld och Trappan, en öppen verksamhet som organisatoriskt ligger under Socialtjänsten. Hit kommer också vuxna som varit utsatt för våld i nära relation.

Verksamheterna ligger på Hamngatan 7 i Östersund och här arbetar bland andra Jenny Einebrant, projektledare för Centrum mot våld och Ann Björch, familjebehandlare vid Trappan. Här ska barn som upplevt våld få bearbeta sina upplevelser och de vuxna likaså.

Ann berättar att barn upplever våld med alla sinnen, syn, lukt, hörsel, känsel och smak.

– Barnet kan sitta under en filt men det upplever våldet lika starkt för det, säger hon.

Men det barnet har upplevt i sin närhet är det oftast ingen som vill prata om. Det ifrågasätter Jenny Einebrant, projektledare för Centrum mot våld.

– Varför pratar man inte med barn? Det går att prata med barn om allt. Man kan även prata om sexuellt våld, man behöver bara gå ner på ett barns nivå, säger hon.

Men hos Trappan tar de vuxna barnen på allvar. Barnen får berätta och bearbeta och det hjälper.

– Vi var på en skola och skulle berätta om att kärlek också kan vara våldsamt. Då sträckte först en flicka upp handen och sa "Jag har gått i Trappan" och då räckte nästa upp handen och sa "Det har jag med". Det var en klass full av barn men de här barnen såg så stolta ut så. Då blir man alldeles varm och då känns det att det vi gör, gör skillnad, säger Ann.