Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul à la Blue Mountain Boys

Blue Mountain Boys är tillbaka. I går inledde länets enda bluegrassband sin julturné och nästa vecka kommer skivan ”Blå julgransljus”.

Annons

Om Pedro Blom i Blue Mountain Boys ska välja sina favoriter bland jullåtar blir det Elvis ”Blue christmas” och så självklart bluegrassens fader Bill Monroes ”Christmas time are coming”. Men annars är han faktiskt inte så förtjust i julmusik.

– Nja. Jag lyssnar hellre på Ave Maria och annan klassisk julmusik än på något annat. Jag vill inte nämna några namn, säger han.

– Det var nog därför vi ville göra en egen julskiva. Då får man den stil man gillar själv.

Skivan ”Blå julgransljus” innehåller både covers och egna låtar: Fem kaneldoftande spår med banjos och bjällror. Blue Mountain Boys har gjort sig kända för att tolka andras låtar på sitt eget sätt.

– Vi översätter ofta andras låtar till svenska. Titelspåret är till exempel en översättning av Buck Owens klassiska julhit ”Blue christmas lights”, berättar Pedro.

Blue Mountain Boys har annars legat lågt ett tag. Medlemmen Peter Danielsson spelade med i Friteatern under en period och det gjorde att bandet fick tacka nej till en del spelningar.

– Vi har haft en dålig sommar. Bluegrass är konditionsmusik som man egentligen måste spela kontinuerligt. Men vi siktar på att komma ut mycket mer nästa år, säger Pedro.

Men nu är pojkarna från de blå bergen alltså tillbaka på banan igen. Nyligen var de i Köpenhamn där de spelade på en internationell bluegrassafton tillsammans med amerikanska Sawmill Road och gitarristen Beppe Gambetta från Italien. Och i går inledde de sin stora julturné runt om i länet.

– Fokuset ligger på jullåtar. Vi vill skapa lite stämning och har pyntat scenen med amerikansk kitsch, säger Pedro.

Innan avslutningen i Revsunds kyrka den 21 december blir det stopp i bland annat Aspås, Hoverberg och Hammarstrand. Releasekalas för nya skivan hålls på Stocketitt den 16 december nästa vecka

Mer läsning

Annons