Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Judeutrotningen ska lära elever om tolerans

Under hösten och vintern har en grupp elever från tre skolor i Östersund studerat Förintelsen och de mekanismer som möjliggjorde den.
– Det kan nog hända alla, säger eleven Hanna Olofsson.

Förintelsen – där upp till 6,3 miljoner judar och flera miljoner av andra "ej önskvärda" etniciteter mördades – började med systematiserade mord på utvecklingsstörda och psykiskt sjuka barn i ett statligt tyskt program kallat Aktion T4.

– T4 står för Tiergartenstrasse 4 som var adressen i Berlin där kontoret höll till, förklarar läraren Ola Lindgren.

– Varför hör man inte lika mycket om det som om mordet på judar, undrar någon.

– Jag vet faktiskt inte, svarar Lindgren.

Han föreläser i ABF:s lokaler bredvid Willys inför en grupp med åttonde- och niondeklassare, ungefär 25 elever totalt från Torvallaskolan, Storsjöskolan och Parkskolan. De har fått söka och blivit antagna till Toleransprojektet som arrangeras i Östersund för första gången.

– Toleransprojektet startade i Kungälv för 20 år sedan efter att John Hron mördats av unga nynazister, säger läraren Olle Lundberg.

Med start i höstas har eleverna träffats ett tiotal gånger och haft workshops, föreläsningar och läxor om Förintelsen. Allt kröns med en resa i vår till Polen där eleverna får besöka dödsläger och andra minnesmärken efter Andra världskriget.

I Kungälv har man systematiskt försökt styra elever med "problematiska" uppfattningar om exempelvis judar och muslimer till Toleransprojektet. I Östersund så är intresset för projektet rätt ljummet bland eleverna än så länge. Man har försökt få elever från vitt skilda bakgrunder att komma ihop i projektet.

Hanna Olofsson är en av eleverna som deltar.

Om du jämför med hur du trodde att det här projektet skulle vara med hur det egentligen är?

– Man trodde ju att det skulle vara lite "hippies som sitter i en ring och kramas" ungefär. Men så var det inte alls. Det är väldigt hög nivå och vi har bra diskussioner, säger Hanna.

– Ledordet på projektet är tolerans. Och det innebär att vi kanske inte kommer att hålla med varandra om allt. Men att vi lär att respektera varandras åsikter, säger läraren Ola Lindgren.

Senaste månadernas terrorattentat i Paris och Köpenhamn samt SVT:s Uppdrag Granskning genomlysning av judehatet i Malmö, har visat att en stor del av de senaste antisemitiska attackerna har utförts av islamistiska fanatiker. Men det är framför allt fascistiska och nazistiska element som de ansvariga i Östersund vill motverka.

– Vi vet att SMR (Svenska motståndsrörelsen, en öppet nazistisk organisation) försöker rekrytera medlemmar här omkring, säger läraren Ola Lindgren.

Hans kollega Olle Lundberg pekar också ut fascistiska grupper som det primära problemet som utbildningen ska komma till rätta med.

– Var vill du komma, svarar Lundberg irriterat när frågan om terroristattackerna i Paris och Köpenhamn förs på tal.

Toleransprojektet har varit en framgång i Kungälv. Förutom de rent mänskliga vinsterna av en ökad tolerans har även en studie gjorts som visar att varje enskild vitmaktsextremist kan kosta samhället runt 6 miljoner kronor över en 15-årsperiod i form av kriminalitet. En gruppering på 10-15 vitmaktsextremister beräknas kunna kosta så mycket som 290 miljoner kronor.

Östersunds kommuns investering är ett par hundra tusen kronor. Tanken är att man ska fortsätta med projektet även nästa år.