Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileum för SRF Jämtland

/
 • De fem i styrelsen för SRF Jämtlands län. Från vänster Bernt Östlund, Strömsund, Gudrun Johansson, Stugun, Karl Axel Ledung, Lillholmsjö, Marianne Huttonen, Stugun och Georg Witthoff, Östersund.                               Foto: Erland Lithner
 • Tre veteraner inom länets SRF i samspråk. Från vänster Gullan Bergvall, 86 år och Georgibelle Fröjse, 84 år, flankerar Frans Jonsson, 82 år och från Bräcke. En trio som har mycket SRF-historia att berätta.

I måndags den 6 juli 85-årsjubilerade SRF Jämtlands län, Synskadades distriktsförbund.

Annons

Föreningen har sedan starten 1924 haft som motto allt för medlemmarnas bästa. Och det råder ingen tvekan om att det har betytt flera förbättringar, mycket tack vare organisationens energiska påverkan på beslutsfattare i landsting och kommuner.

Således startade Syncentralen på Östersunds sjukhus och den tjänar många synskadade. Vidare kom färdtjänsten 1974 och här var ju också andra handikapporganisationer engagerade. Taltidningen blev ett faktum och så småningom dess komplement radiotidningen. Därtill har talboken blivit en realitet och nyttjas i hög grad även av seende. Vad som närmast väntas är att tv-texten blir uppläst men där går framstegen långsamt. Prov är på gång på ett 30-tal håll, så än finns det hopp. Problemet har nu stötts och blötts i minst 25 år.

1924 startade alltså organisationen med namnet Jämtlands läns blindförening, Ett namn som under årens lopp ändrats inte mindre tre gånger och i dag heter Synskadades SRF Jämtlands län. Från en liten skara på ett tiotal personer vid starten, så har medlemsantalet som mest varit uppe i drygt 500.

Den främsta ökningen blev när sju lokalföreningar kom igång. Fem år efter 80-årsfirandet har skaran glesnat högst betydligt. Karl Axel Ledung från Lillholmsjö, som nu är inne på sitt åttonde år som ordförande för denna länsorganisation nämner summan 320 medlemmar med klar besvikelse.

– Av åtta lokalföreningar har fyra lagt av eller är vilande, nämligen Berg, Bräcke, Ragunda och Krokom. Återstår Östersund, Strömsund, Åre och Härjedalen. Tillbakagången är klar, men att det är färre medlemmar behöver ju inte bara vara negativt, säger Karl Axel. Det kan också ses som positivt, ett resultat av framsteg inom sjukvården.

Men styrelsen har inte rullat tummarna. Karl Axel kan peka på en hel del som gjorts inom distriktet. Kansliets flytt för ett par år sedan som innebar en förbättring inte minst ekonomiskt, samverkan har tagits upp med Medelpad och Ångermanland och ett femte Birkaläger har just hållits, åter klart givande.

Så Karl Axel är inte den ende som är imponerad över de insatser som görs på många håll av medlemmar, inte minst av Gullan Bergvall och Georgibelle Fröjse i Östersund.

Gullan, som kan sägas vara den ständiga sekreteraren, först för distriktet på 60-talet och därefter i Östersundsföreningen utan tanke på tidsbegränsning.

Samma sak tycks gälla hennes uppgift att leda kaffeträffarna på 39:an på Gröngatan, som hon gjort varje tisdag alltsedan 1966. Och ”Bella”, som åren 1949 till 1971 var med i styrelsen och nu har varit ordförande för föreningen sedan 1992. Helt fantastiskt!

Mer läsning

Annons