Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum för Husdjursdagen

På söndagen var det jubileumsdags för Husdjursdagen i Alsen.
I 15 år har evenemanget anordnas och intresset för arrangemanget har bara ökat.

Förutom alla djuren som visades upp bjöds det även på dansshow med Show 4 all, underhållning med clownen Trixy, paneldiskussioner, modevisning och trollkarl.

Karin Wallén, initiativtagare till den allra första Husdjursdagen för 15 år sedan, var för första gången där enbart som besökare.

Hon fick idén till husdjursdager under en studieresa till Skottland med LRF.

– Under besöket hade de ett evenemang där de bland annat visade upp får och då slog det mig, att här går vi och hukar. Vi lyfter inte fram oss själva och våra djur. Jag tyckte att vi borde anstränga oss mera och visa att vi finns, och att vi är stolta över vad vi gör. Vi måste visa ungdomarna att det här är ett framtidsyrke. Det är en viktig näring, försvinner bönderna så försvinner ju maten, säger Karin Wallén.

Hon lyfter fram Husdjursdagen som en plats där producenter och konsumenter kan träffas utan mellanhänder.

– Besöksstatistiken visar att det här evenemanget behövs, säger Karin Wallén.

De första åren var välbesökta men inte med så många olika aktiviteter.

– Vi visade upp olika koraser och besökarna fick rösta på vilken ras de gillade bäst. Naturligtvis var Fjällkon den mest populära, säger Karin Wallén.

Det viktigaste är att det ska finnas något för alla.

– En tvååring tycker bäst om kaninungarna och en 80-åring gillar veterantraktorerna bäst, säger Karin Wallén.

Hon tror att evenemanget även fortsättningsvis kommer att växa.

– Det är viktigt för barnen och ungdomarna. Annars fjärmar de sig mer och mer och kommer snart inte att veta var maten kommer ifrån, säger Karin Wallén.