Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande mässa märker ingen kris

/
  • Den chilenska författaren Isabel Allende är ett av mässans stora dragplåster. Foto: Scanpix

Bokförlagen ser över sina kostnader – men 25-årsjubilerande Bok- och biblioteksmässan i Göteborg verkar klara sig oskadd genom den ekonomiska krisen. I dag invigs årets mässa, som slår rekord i antal programpunkter.

Annons

1985 såg en liten branschmässa för bibliotekarier dagens ljus i Göteborg. Biblioteksmässan, som den hette då, drog 5 000 besökare – ett gott betyg, enligt arrangörerna.

I dag är proportionerna helt andra. Arrangörerna räknar med 785 medverkande från 25 länder, 100 000 besökare och omkring 2 600 programpunkter.

Lågkonjunktur? Det avspeglas i alla fall inte i mässprogrammet.

– Alla förlag ser nog över kostnaderna nu, men det är inget vi har märkt av, säger Anna Falck, vd för Bok- och biblioteksmässan.

Det är ändå tydligt att vissa bokförlag dragit åt svångremmen. Ett av dem är Bonniers.

– Vi har något färre författare där, bekräftar Jonas Axelsson, skönlitterär chef på förlaget.

– Det betyder inte att vi är få, tvärtom. Men det har varit så mycket innehåll i mässan att saker har kommit bort. Ett visst förnuft har inträtt från alla håll, det är en bokfest utan like, men det kanske är dags att banta lite för att bibehålla den känslan.

När de stora förlagen som Bonniers och Norstedts nöjer sig med att ta ett eller två stora utländska författarnamn till mässan slår det lilla kvalitetsförlaget Tranan troligen rekord i antal internationella författarbesök. Förutom tre spanskspråkiga författare bidrar man med besök av tjeckiska, angolanska, rumänska och indiska författare.

– Vi löper viss risk att drunkna i bokmässan eftersom vi inte har samma marknadsföringsmöjligheter som större förlag. Å andra sidan löper vi den risken annars också, säger Johan Söderbäck på Tranan.

Han konstaterar att det spanska temat hjälpt till att hålla kostnaderna nere, eftersom till exempel den mexikanska ambassaden skjuter till pengar för att bekosta sina författares besök.

För vd Anna Falck gäller det att ha simultankapacitet. Arbetet för 2010, med Afrika som tema, är i högsta grad i gång. Det samma gäller 2011 och 2012.

– Förhoppningsvis kan vi avslöja vad temat 2011 blir på årets mässa. Det ger förlagen en chans att hinna översätta titlar i tid till mässan, säger hon.

Mer läsning

Annons