Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilerande flygdag på Hedlanda

På lördag 26 juli är 25:e året i rad som Flygets dag anordnas på Hedlanda flygfält. – Om man ska ordna något evenemang, då ska det bullra. Det är då det kommer folk, hävdar Ragnar Dillner, flygdagsansvarig.

Det råder full aktivitet på flygfältet när TH möter upp Ragnar Dillner. En lastbil kommer lastad med en enorm båtmotor, som ska visas upp på flygdagen. Flygets dag har börjat planeras redan i höstas, säger Ragnar, som brukar säga att det aktuella året är det sista som de kommer att anordna Flygets dag. Men sedan är det så kul att de anordnar dagen ytterligare ett år. De första åren var det två dagar i rad som de hade flygdagar, men det blev för tufft att ordna rent praktiskt.

– Det är ett stort maskineri som man ska få att fungera. Det är 40 stycken personer som arbetar ideellt på själva Flygdagen, berättar Ragnar.

Eftersom det är jubileum i år slår de på stort. Johan Gustavsson, världsmästare i konstflyg för segelflygplan kommer dit och uppvisningsflyger. Russian Warbirds of Norway kommer hit, de flyger i flygmaskiner från Andra världskriget. Ragnar berättar att de har längst väg att flyga, de flyger ända från Skiel i södra Norge. De har även med sig en kvinnlig speaker, vilket är lite ovanligt: Veronica Opsanger.

Lite unikt för Hedlanda flygdag är att de samtidigt har en marknad med lokalt hantverk, matservering, och många aktiviteter för både barn och vuxna, parallellt med flyguppvisningarna. Ragnar visar vart barnen kommer att kunna bygga en helikopter av trä, och på platsen står ett imponerande flygplan som barnen byggde i fjol. Man kommer även kunna bygga torn av backar, måla på en vägg, åka fyrhjuling och hoppa hoppborg. Möjlighet finns även i år att åka på en helikoptertur. Det är även möjligt att prova på att åka i ett mindre flygplan.

Ragnar hoppas på att mycket folk kommer och besöker årets flygdag, att det blir vackert väder och god stämning.

– Då tycker ju även de ideella krafterna att det är så roligt att komma hit och arbeta, så de vill komma tillbaka ett annat år, säger han.

Flygdagen är avslutningen på Classic Aircraft meeting, som är en vecka där flygentusiaster från hela Europa samlas. Under lördagen kommer även ett läger att anordnas av Young Pilots, för unga flygintresserade.