Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel för "Turist" i Cannes

Applåder och bravorop kantade premiären av Ruben Östlunds "Turist" i Cannes. Delar av filmen spelades in i Åre i fjol.

- Jag kände verkligen hur publiken var med i slutet, säger en glad och lättad regissör.

Till galavisningen av "Force majeur", som är filmens internationella titel, samlades regissören och hans team framför en blandad publik. Många svenskar och skandinaver var naturligtvis på plats men också många internationella filmjournalister.

Historien om den svenska familjen som åker på en omskakande alpsemester, där kanske framförallt mansrollen sätts under lupp, gick hem hos publiken. De första recensionerna ger alla tummen upp och när TT:s utsända gjorde en snabbenkät direkt efter visningen var reaktionerna överväldigande positiva från italienska, ryska, franska och kanadensiska journalister.

– Ni svenskar vill verkligen alltid ge er in i jobbiga situationer och bara fortsätta gräva. Med "Play" var det samhället han undersökte, nu är det familjen. Det var fantastiskt bra, roligt, dramatiskt och tankeväckande. Jag ser framför mig hur många par som ser filmen kommer att lämna biografen och börja titta på varandra i ett nytt ljus, säger kritikern Eric Lavallée från USA.

Varietys kritiker beskriver filmen som "Michael Haneke möter 'Scener ur ett äktenskap'", och prisar filmens visuella stil, och kallar den berömda lavinscenen för en av festivalens förmodligen mest oförglömliga.

Även om några röster påpekade att filmen är något för lång och är lite enformig, är de flesta eniga om att Ruben Östlund tagit ett stort kliv framåt med "Turist".

Direkt efter visningen, som präglades av mycket skratt och spontana applåder, sa Ruben Östlund att han verkligen hade kunnat njuta av att se filmen.

– Det var lättare att avgöra var publiken befann sig, jämfört med "Play". Här skrattade ju folk och jag kände verkligen mot slutet att de var med.

– En person reste sig upp och gick under gråtscenen, jag tolkade det som en protest, säger Ruben Östlund och skrattar.

Miranda Sigander/TT

miranda.sigander@tt.se