Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel för länets syrier efter glädjebeskedet

Nästan 300 syrier i länet jublade. Ovissheten har förbytts till hopp efter beslutet om att alla syrier i Sverige beviljas permanent uppehållstillstånd.

– Vi förtjänar att få bli glada. Vi behöver det.

Annons

Det säger Visam Jaber, ekonom från Syrien, som kom till Sverige mitt i det mörkaste november förra året. Det var han, busschauffören Walid Kabakibo, tandläkarstudenten Mazen Bazaze och ytterligare 278 syriska flyktingar som under loppet av några veckor lämnade kaosets Syrien mot lugnets Jämtland.

Men det har varit nio månader av oro och av ovisshet för många flyktingar. Familjer har splittrats och syrier som LT har pratat med vittnar om att hela familjer kan vara splittrade och på flykt på varsitt håll i fem olika länder.

Problemet med ett tillfälligt uppehållstillstånd är att du inte har rätt att ansöka om så kallad familjeåterförening i Sverige. Busschauffören Walid Kabakibo har fru och sex barn; två av barnen har han under de här månaderna i Östersund lyckats smuggla över till Sverige för stora summor till smugglare.

På tisdagen kom beskedet från Migrationsverket om att han har rätt att söka permanent uppehållstillstånd.

– Jag fick ett telefonsamtal klockan sju på morgonen. Jag ropade: Beslutet har kommit, beslutet har kommit! Och sedan dansade jag, och grät och sjöng.

Hans förhoppning är att få återse resten av sin familj så fort som möjligt. Helst nu. Men Irene Fregelin, Röda Korset-medarbetare och engagerad i syriernas situation i länet, poängterar att det kan ta tid.

– I Damaskus är allt kaputt. Därför måste familjen vända sig till svenska ambassaden i Istanbul. Det kan bli en jobbig resa som inte är så enkel.

Visam Jaber har på mindre än ett år lärt sig att tala och förstå svenska ganska väl. Han har till och med lyckats få ett halvtidsjobb som etableringslots där han hjälper andra flyktingar att få jobb.

– Vi förtjänar att få bli glada. Efter nio månader behöver vi det här.

Han, liksom Walid Kabakibo och tandläkarstudenten Mazen Bazaze säger nästan simultant tre ord: "Jag älskar Sverige!". Och alla vill bygga en framtid här.

Mazen Bazaze noterar allvarligt att det som rapporteras om Syrien i de svenska nyheterna inte är hela verkligheten.

– Bilderna du ser på tv är inte korrekta. Det är mycket värre.