Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ju mer generell välfärd desto mindre godtycke

På en punkt har de borgerliga haft en poäng i privatiseringsdebatten.

När de lämnat den felaktiga tron att privatisering ger besparingar – se hur friskolorna ökat kostnaderna dramatiskt – så har de förstås en poäng i att mer av självbestämmande uppskattas av väljarna.

De borgerliga har sen hamnat fel när de tror att det viktiga är att kunna välja mellan diverse olika utförare, när det viktiga är att servicen är av god kvalitet. Ett annat misstag är att man satsar stora summor på att i form av rut-avdrag subventionera människor som själva har råd att köpa tjänster. Här behövs en prioritering. Det är vad sossarna nu tar fasta på.

För äldre är ett av problemen att man inte själv får bestämma när man behöver plats på ett äldreboende eller när man behöver hemtjänst. Nu för sossarna fram ett förslag som lindrar det första problemet.

Makar som levt tillsammans ska få göra det även när en av dem behöver vård på särskilt boende. I det fallet tycks det finnas en bred politisk enighet om förslaget. Den andra lösningen innebär att äldre – jag hittar ännu ingen åldersgräns i det som presenterats – utan biståndsbedömning utifrån behov, ska har rätt att fritt förfoga över ett antal hemtjänsttimmar. Förslaget är både välkommet och klokt.

För något vi förstår nu när sjukförsäkringen raserats, är hur godtycket ökat när allt fler sjuka gjorts direkt beroende av märkliga myndighetsbedömningar. Ju mer vi kan ha en generell välfärd desto bättre.

Ett annat exempel där förändring behövs gäller arbetsskadeförsäkringen som uppmärksammats väldigt lite de senaste åren. I gårdagens DN för två professorer i försäkrings- respektive yrkes- och miljömedicin, Kjell Thorén och Bengt Järvholm, fram förslaget att man efter dansk förebild inför en lista över sjukdomar som godkänts för arbetsskadeersättning.

Då minskar antalet myndighetsbedömningar samtidigt som möjligheten finns kvar vid andra sjukdomar. Det låter som ett klokt förslag.