Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ju äldre jag blir desto konstiga blir barnen

Man trodde att om man väl har barn så vet man det mesta om hur de funkar, vad de gillar, vad de tycker om för mat. Ja, generellt alltså. Det är ganska lätt att klumpa ihop dem. Gillar mitt barn att bada i kallvatten gör alla det. Gillar mitt barn pannkakor med senap på är det väl självklart att alla ungar är likadana. Det är ganska lätt att tycka att ungar som inte är som ens egna är lite konstiga. Som ni redan vet fyllde min yngste 20 härom dagen. Det är alltså bra många år sedan jag skaffade en riktig födelsedagspresent. Ja, en boll, ett plastpiano, en uppblåsbar groda, såpbubblor, en kul håv eller nåt annat som man ju vet att ungar gillar.

En bekants barnbarn fyllde för några dagar sedan sju och jag och Lotta skulle hitta på en bra present. Som far till tre tog jag kommandot och agerade sakkunnig i presentfrågor. Vi funderade en stund, men ganska fort fann jag på råd. Precis som när någon av sönerna en gång i tiden fyllde år skulle det bli en tur till något lågpristempel för att handla. Jag minns den succé som fyndlådan jag köpte då gjorde. En boll, några snören, tuschpennor, ett ritblock, en kul docka med blått hår. Jo, som jag visste exakt vad ett barn både behöver och vill ha. 

Jag berättade om mina planer och att det inte var särskilt märkvärdigt att göra barn lyckliga på deras födelsedagar.

Lotta tittade på mig.

"Ska du inte göra födelsedagen komplett och pyssla ihop några kottgrisar också?"

Det blev ingen fyndlåda. Det blev inte nåt lågprisvaruhus. Det blev inget av min idé, utan det blev Lotta som på egen hand och efter eget huvud fick fixa present. Ja, de är konstiga barnen nuförtiden. Vad gillar de?

Jag fick lära mig att studsbollar har ett bäst-före-datum ungefär när ungarna fyller tre. Jag som tycker att de är så trevliga. Samma bäst-före gäller också roliga dockor med blått hår och roliga snören.

På tal om barn brukar man ju säga att det är på barnen man ser att man själv blir gammal. Det är inte riktigt hela sanningen. Ett säkert tecken är också att ungdomens idoler lägger tassarna i vädret. Härom dagen dog den amerikanske musikern Lou Reed, en gigant som i slutet av sextiotalet formade dagens musikscen. Redan i inledningen av min rockkarriär var Lou en fixstjärna och jag undrar har många gånger jag har räknat in vår dassiga cover på han mästerverk "Sweet Jane".

Utan Lou Reed skulle rockmusiken inte alls låta som den gör i dag.  Hoppas han får trevligt uppe i sin rockhimmel tillsammans med Freddy Mercury, Johnny Tunders, Joe Strummer och Joey Ramone.