Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JP Vind tillbakavisar miljöbrottsanklagelse

Maria Kjellström från Ekoturismföreningen har polisanmält vindkraftexploatören JP Vind för grovt miljöbrott.

Annons

I anmälan anklagas bolaget för att flyga helikopter i Moskogen för att göra området ”örnfritt” inför en förestående örninventering och på så vis undanröja hindren för en vindpark i området.
JP Vind tillbakavisar beskyllningarna.

På onsdag ska Åres kommunfullmäktige slutligen anta eller förkasta det föreslagna tillägget om vindkraft till kommunens översiktsplan. Debattläget i vindkraftfrågan blir allt hetsigare och på sista tiden har det mest handlat om huruvida Moskogen söder om Järpen lämpar sig för en större vindpark.

Frågan om örnförekomst i Moskogen kom upp på ett välbesökt möte i Undersåker förra veckan där naturvårdsintressen, företagare och bybor argumenterade starkt mot vindkraft i området. Enligt obekräftade uppgifter fanns kungsörn, kanske även örnbon, i Moskogen där JP Vind vill uppföra vindpark och under mötet sades att en örninventering skulle göras.

Nu anklagas alltså JP Vind för att sabotera den inventeringen genom att flyga helikopter där kungsörnarna skulle finnas. I anmälan hävdar Kjellström att det ”framkommit att det planerade vindkraftsområdet är ett av Sveriges viktigaste revir för Kungsörn” och ”att det finns flera kungsörnsbon mitt i den planerade vindkraftsparken”.

Vidare påstås att JP Vind ”företagit omfattande flygningar med helikopter mycket nära såväl boplatser som kungsörnarnas vistelseorter - allt för att störa örnarna maximalt under deras mest känsliga period; nämligen häckningen” och ”endast några dagar före Jämtlands Läns Länsstyrelse skall genomföra en örninventering på samma område”.

För JP Vinds VD Anders Jönsson kommer polisanmälan som en total nyhet när LT ringer och han vill inte kommentera den osedd. Men han bekräftar att JP Vind anlitat ett bolag, Limo Natur, för att örninventera Moskogen för JP Vinds pågående miljökonsekvensbeskrivning.

– Det var planerat sedan länge, säger Jönsson.

Flygningar gjordes den 4 juni. Inga örnbon hittades.

– Det fanns inga örnbon, säger Bengt-Göran Carlsson, Limo Natur. Carlsson har gjort inventeringar förut, ofta tillsammans med länsstyrelsen, och avfärdar bestämt att denna skulle ha gjorts på ett oseriöst sätt. Han finner beskyllningarna helt obegripliga. Örnrevir kan finnas i Moskogen, säger han, men han har aldrig hört talas om den ”färska örninventeringsrapport” Kjellström nämner som skulle visa att det finns flera kungsörnsbon mitt i den planerade vindkraftsparken.

Tvärtemot vad Kjellström påstår säger Carlsson att juni är den minst känsliga tiden för örnarna. Skulle örnbon finnas är ungarna vita och syns väl och föräldrarna har investerat så mycket tid i dem att de inte skulle överge dem, vilket kan ske om inventeringen görs tidigt på året.

LT har förgäves sökt Maria Kjellström för en kommentar.