Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Bäckman

/

Vår käre pappa, Jörgen Bäckman, somnade stilla in efter en tids sjukdom i hemmet på Frösön den 9 januari.

Annons

Han föddes den 18 april 1932 som nummer tre av fyra barn. Han växte upp med sina föräldrar och syskon på en av Frösöns äldsta gårdar från år 1896, Hornsberg 12.

Pappa gick på ÖPM — ”skolan med fart och med kläm” och fortsatte sedan på handelsrealskolan. Som skolgrabb var han ett busfrö. Ett av hans och grabbarnas busstreck var att åka kana på biblarna ”ända ner till femte Mosebok”.

Redan i unga år var pappa intresserad av bilar, motorcyklar, båtar, ja allt som hade motor. Vid sin uppkörning lagade han ett motorfel på bilen och i och med det så hade han körkortet i sin hand. Pappa var också scout och hoppade backhoppning.

Pappa träffade vår mamma, Britt Sigurdsson från Laxviken, i början på femtiotalet. De gifte sig 1956 och fick oss tre döttrar.

Pappa rönte stora framgångar inom motorsporten. Han körde bland annat Midnattssolsrallyt med sin Fiat 1200 och tävlade i Stockcar racing med sin Chevrolet från -39.

Båtar var ett annat av hans stora intressen. Vi tillbringade många somrar på Storsjön. Bris och Minandra var hans ögonstenar. Han var ordförande i Frösö båtklubb i många år. Några år var han också lärare inom Medborgarskolan i kursen Skepparexamen. Pappa var historiskt intresserad och något som låg honom varmt om hjärtat var föreningen Gamla Hornsberg, en förening som bland annat står bakom Hornsbergskrönikan. Pappa var också med och startade Dvärsätts båtvarvsförening.

Pappa har alltid varit en sann djurvän. Många katter och hundar har funnits i vår familj. I yrkeslivet har pappa från och till varit egen företagare och drev Centralgaraget, Yamaha center/serviceverkstaden och Bäckman Marin. Däremellan hade han anställning hos Örjan Runnzell AB och Nylunds Jord & Skog. Efter sin pensionering fortsatte pappa med sitt reparerande av allt mellan himmel och jord så att alla fick hjälp med det mesta. I en artikel i ett motormagasin skrevs: ”det Jörgen inte vet om motorer är inte värt att veta”.

Han sörjs och saknas av sin maka Britt och döttrarna Agnetha, Helén och Kerstin med familjer, systern Birgitta samt övrig släkt och vänner.

Mer läsning

Annons