Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordnära Elin ägnar dagarna åt lyxkonsumtionstillverkning

/

Östersund är en stad som begåvats med tre mycket skickliga och framgångsrika silversmeder. En av dem fick Östersunds kommuns kulturstipendium 2009 och arbetar nu med att arbeta fram nya former i sitt favoritmaterial.

Annons

Elin Vikström Aloandersson hade sökt stipendiet för att kunna få tid och konstnärlig arbetsro att ta fram nya verk utan att känna sig jagad av de ekonomiska realiteterna.

– Jag behöver skisstid för att arbeta fram nya former och ta tillvara de idéer som ligger och ruvar. Det är också bra att ha tid att tänka fritt och att gå tillbaka och plocka fram lite gammalt material och se om det finns något av det som jag vill vidareutveckla.

Efter avslutad utbildning på konsthögskolan i Oslo flyttade Elin för ett år sedan tillbaka till Östersund. I dag hyr hon arbetsbänk och del i verkstaden hos silversmeden Kerstin Öhlin Lejonklou. Hon tycker det är härligt att få arbeta tillsammans med två så meriterade medarbetare som hon gör nu och att det är ett samarbete som stimulerar på så många olika sätt.

På utställningsfronten har Elin mycket på gång. Bland andra en med det kollektiva nätverket Not Quite som hon arbetar nära med sedan sin tid i Dalsland. Hon är också aktuell med en ny smyckeskollektion som hon tagit fram för Döda fallet, inspirerat av en stenformation där. I kväll är det också dags för en gemensam presentations kväll under Svensk Forms flagg på Färgfabriken i Östersund.

– Vi kommer att arbeta med Pecha Kucha-tekniken. Det blir en ny utmaning att presentera mina nya idéer på det sättet. Jag tror det kommer att bli en kul tillställning när alla blir styrda med just de ramarna men väljer tema för sin presentation själva.

Elin arbetar inte bara i silver. När hon utarbetar prototyper jobbar hon oftast i billigare material som mässing och koppar. På sistone har hon också gjort en del smycken där hon blandat materialen.

– Jag älskar färg så nu har jag jobbat en del i olika plastmaterial och metaller som går att färga i kombination med silvret. Det ger möjligheter till andra former och nya möjligheter.

Vad drömmer du om att få göra inom ditt skrå någon gång?

– Jobba riktigt stort. Dessvärre går det sällan att sälja riktigt stora pjäser i silver, så kallade corpus, eftersom de blir så väldigt dyra, men det vore en rolig utmaning att få det göra någon gång. Jag vill gärna få utforma större objekt i till exempel järn för offentliga utsmyckningar, sådana uppdrag hoppas jag på.

När Elin kopplar av från jobbet gör hon det helst med familjen och gärna utomhus. Skidturer, grillkvällar och en tur med kajakerna ligger högt på listan. Att vara småbarnsförälder tar sin tid och med den tredje guldklimpen i magen är fritiden lätt begränsad.

– Jag älskar att baka så det finns det alltid tid för, berättar Elin. Men jag kan knappt komma ihåg när vi var på bio eller gick på en konsert sist. Men den tiden kommer nog den med, nu njuter jag av barnen allt jag kan.

Mer läsning

Annons