Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorderuds julklapp: ”Per mobil” är räddad

Mobile läkaren Per Malm är räddad.

Det är första beskedet från landstingsrådet Harriet Jorderud (S) som blir ny ordförande i landstingsstyrelsen från 1 januari.

Harriet Jorderud tar emot oss i sitt tjänsterum på landstinget. Hon bär smycken av Efva Attling och på skrivbordet står foton på alla fyra barnbarnen.

– Vi har lovat att den mobile doktorn ska få vara kvar, men det kan bli någon månads glapp eftersom Odensala hälsocentral räknat med honom som distriktsläkare, säger hon.

Harriet Jorderud har alltid varit socialdemokrat, hon har med sig detta med rättvisa och solidaritet från sin uppväxt i ett arbetarhem.

1984 fick hon sitt första politiska uppdrag som ledamot i kommundelsnämnden i Gällö.

– Det första yrkandet fick jag igenom, minns hon. De ville höja barnomsorgsavgiften och jag sa ”stopp och belägg” den höjs ju varje gång lönen höjs.

– Redan 1986 blev jag vice ordförande i kommundelsnämnden och på den vägen är det.

Vad brinner du för?

– Jag brinner egentligen för alla frågor. Men barn- och ungdomsfrågor ligger mig varmast om hjärtat, vi vill inte avgiftsbelägga barnavård exempelvis.

Hon har varit landstingsråd sedan 2005 och nu ska hon avsluta sin politiska karriär som ordförande i landstingsstyrelsen och därmed inta en första plats då Robert Uitto tar sig an Region Jämtland.

Vad minns du från året som gått?

– En av de större frågorna är hälsovalet, en reformfråga som jag som socialdemokrat inte är särskilt tilltalad av. Vi har långa avstånd i vårt län och vi behöver ordna primärvård så den når alla.

– Jag tror inte att vårdvalssystemet gagnar ett glesbygdslän som Jämtland. Visst kan det komma fler privata vårdgivare, men inte till glesbygden. Kommer det fler slås andra ut.

Omställningsarbetet har varit det största reformarbetet för landstinget. Ändå anser Harriet Jorderud att det har varit bra, arbetet har effektiviserats och det har inte bara varit nedskärningar det har prioriterats in nya områden också.

– Vi har bestämt vad jämtarna ska få för vård och nu kan vi inte plocka bort något mer.

Något som glädjer henne är förstås valresultatet där Socialdemokraterna i landstinget fick två nya mandat.

– Det visar att väljarna tycker om vår politik. Vi kan garantera en god vård för jämtarna i framtiden. Men vi har fortfarande en kärv ekonomi och en befolkningsutveckling som skulle kunna vara mer gynnsam.

– Vi ser en spännande utveckling när det gäller medicinteknik, det kommer hela tiden nya riktlinjer från Socialstyrelsen. Och redan den 17 januari kommer de första läkarstudenterna.

– Dessutom kommer det att avgöras under mandatperioden vart ett nytt sjukhus ska placeras.

Vad har du då för politisk vision?

– En bra hälso- och sjukvård ska bli ännu bättre och att vi ska vara ett fullt ut jämställt landsting vid utgången av år 2014.

Avslutningsvis, hur firar du jul?

– I år firar vi med vår yngsta dotters familj hemma i Pilgrimstad med tomte förstås. Jag är barnsligt förtjust i julfirande.