Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordbrukets framtid diskuterades

Under fredagen bjöd Länsstyrelsen och LRF Jämtland in lantbrukare, riksdagsledamöter och lokala beslutsfattare för att diskutera jordbrukets framtid.

Lokalen på Clarion hotell var i det närmaste fullsatt när över 120 åhörare samlades för att ta del av ett fullspäckat program där landshövdingen Britt Bohlin hälsade välkommen. Under förmiddagen fick mjölkbonden Monica Eriksson från Rönningsberg och Karl- Olov Sundeberg, mjölkproducent med ostillverkning på fäbod i Hede, berätta om sina verksamheter.

Monica Eriksson efterlyste enklare regler och mindre byråkrati medan Karl-Olov Sundeberg berättade att han ser sig som en tusenkonstnär där hans 24 fjällkor är helt beroende av ett fritt bete.

Och ämnet fjällkor var även upp till diskussion under den paneldebatt som följde efter lunch då Jan Runsten från Alsen undrade om det stämmer att stödet till hans 18 fjällkor kommer att försvinna nästa år?

– Sverige har ett ansvar att bevara utrotningshotade djur, sa han bland annat.

Riksdagsledamoten Marie Nordén (S) sa att hon skulle ta upp frågan med jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) medan partikollegan Victor Jonsson (C), politisk sakkunnig inom Näringsdepartementet på frågan om han skulle ta Eskil i örat, svarade:

– Nej, jag litar på hans goda omdöme.

LT som inför dagens konferens bett om läsarfrågor fick svar på frågan:

Vad ska man göra för att inte fler gårdar i Jämtland ska läggas ner?

Frågan ställdes till kommunens representanter där Maria Söderberg (C), kommunstyrelsens ordförande vid Krokoms kommun gav exempel på vad de har gjort i kommunen.

– Vi har haft en god dialog med LRF och samarbetat i grön omsorg, köpt lantbruksgymnasiet Torsta av landstinget så vi kan utbilda böndernas egna barn. Samtidigt som hon medgav att det finns mer att göra.

Mona Modin Tjulin, (S) ordförande i miljö- och samhällsnämnden Östersund, tyckte att framför allt för den biologiska mångfaldens skull, behövs det göras smartare val.

– Vi behöver vara mer rebelliska när det upphandlingar, men vi får inte in anbuden.