Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson överkörd i Drammen

Stina Nilsson blev trea i Drammens klassiska världscupsprint. Emil Jönsson föll i herrarnas final.

Annons

10 svenska längdåkare överlevde tidskvalet i världscupsprinten i Drammen.
Sedan föll svenskarna ifrån en efter en.
Den enda och stora glädjeämnet var 20-åriga Stina Nilsson.
Stina Nilsson presenterade sig för den breda idrottspubliken när hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter knep bronsmedaljen i sprintstafett i OS i Sotji.
I säsongens näst sista individuella sprintlopp visade Stina att hon lyckats bevara OS-formen.
Hennes OS-partner Ida Ingemarsdotter klarade inte kvalet och fyra svenskor försvann i kvartsfinal, men Stina Nilsson gick hela vägen. Hon ställdes mot ett starkt finalfält och i synnerhet tre starka hemmaåkare.
Två norskor för starka
Men Stina, juniorvärldsmästare i sprint både 2012 och 2013, gav sig inte utan kamp. Svenskan orkade inte riktigt utmana OS-guldsegrarinnan Maiken Caspersen Falla och skiddrottningen Marit Björgen, men höll toppåkarna Ingvild Flugstad Östberg, Finlands Krista Lähteenmäki och slovenskan Katja Visnar bakom sig.
– Fantastiskt roligt för Stina. Vi gjorde överlag ett bra kval, men hade inte riktigt något flyt i kvartsfinalerna, säger förbundskaptenen Rikard Grip till TT.
Jönsson valde valla
I herrtävlingen gick sex av sju svenska åkare vidare från kvalet. Men precis som på damsidan var det bara en åkare som visade form. Medan Teodor Peterson och Calle Halfvarson föll i från redan i kvartsfinalerna såg Emil Jönsson bara starkare ut för varje heat. Jönsson valde att ha valla under skidorna, till skillnad från exempelvis norrmännen. Det såg ut att bli en vinnande taktik. I finalen åkte svensken taktiskt och tog sig upp i ledningen efter halva finalen. Väl där var olyckan framme.
– Det såg riktigt bra ut för Emil, ända tills han blev påkörd av Matias Strandvall. Det var lite surt, säger Rikard Grip.
Nilssons tredje- och Jönssons sjätteplats innebär att de tog tillräckligt många poäng för att få starta i världscupavslutningen i Falun om knappt två veckor.