Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson överkörd i Drammen

Stina Nilsson blev trea i Drammens klassiska världscupsprint. Emil Jönsson föll i herrarnas final.

10 svenska längdåkare överlevde tidskvalet i världscupsprinten i Drammen.
Sedan föll svenskarna ifrån en efter en.
Den enda och stora glädjeämnet var 20-åriga Stina Nilsson.
Stina Nilsson presenterade sig för den breda idrottspubliken när hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter knep bronsmedaljen i sprintstafett i OS i Sotji.
I säsongens näst sista individuella sprintlopp visade Stina att hon lyckats bevara OS-formen.
Hennes OS-partner Ida Ingemarsdotter klarade inte kvalet och fyra svenskor försvann i kvartsfinal, men Stina Nilsson gick hela vägen. Hon ställdes mot ett starkt finalfält och i synnerhet tre starka hemmaåkare.
Två norskor för starka
Men Stina, juniorvärldsmästare i sprint både 2012 och 2013, gav sig inte utan kamp. Svenskan orkade inte riktigt utmana OS-guldsegrarinnan Maiken Caspersen Falla och skiddrottningen Marit Björgen, men höll toppåkarna Ingvild Flugstad Östberg, Finlands Krista Lähteenmäki och slovenskan Katja Visnar bakom sig.
– Fantastiskt roligt för Stina. Vi gjorde överlag ett bra kval, men hade inte riktigt något flyt i kvartsfinalerna, säger förbundskaptenen Rikard Grip till TT.
Jönsson valde valla
I herrtävlingen gick sex av sju svenska åkare vidare från kvalet. Men precis som på damsidan var det bara en åkare som visade form. Medan Teodor Peterson och Calle Halfvarson föll i från redan i kvartsfinalerna såg Emil Jönsson bara starkare ut för varje heat. Jönsson valde att ha valla under skidorna, till skillnad från exempelvis norrmännen. Det såg ut att bli en vinnande taktik. I finalen åkte svensken taktiskt och tog sig upp i ledningen efter halva finalen. Väl där var olyckan framme.
– Det såg riktigt bra ut för Emil, ända tills han blev påkörd av Matias Strandvall. Det var lite surt, säger Rikard Grip.
Nilssons tredje- och Jönssons sjätteplats innebär att de tog tillräckligt många poäng för att få starta i världscupavslutningen i Falun om knappt två veckor.