Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson: "Det var ett oerhört svek"

Det hände för över två år sedan, men sveket från samarbetspartnern sitter fortfarande kvar som en envis tagg.

Februari 2012 var en krismånad för den styrande majoriteten i Östersunds kommun. S, MP och V – som tidigare varit tämligen eniga om budgeten – kunde plötsligt inte komma överens. Vänstern hamnade i kylan och kommunen satte kurs mot en svajig minoritetsregering med S och MP som svaga rorsmän.

Kommunens tredje största parti, C, fick frågan om att få vara med och ratta skutan tillsammans med S och MP.

Och de sa ja.

– Det var ett oerhört svek, säger oppositionsledaren Pär Jönsson (M).

Besvikelsen är något som han har gett utryck för tidigare, så det är ingen hemlighet.

– Det var en otrohetsaffär. Vi fick inte veta någonting förrän vi satt på kommunstyrelsen och Ann-Sofie Andersson (S-kommunalrådet) sa att samarbetet med vänstern hade spruckit och att de hade vänt sig till centern. Då fick man intrycket av att detta hade skett i närtid, men parallellt som alliansen hade jobbat med budgetarbetet så hade centern förhandlat med AnnSofie och kompani. Det kan man inte uppleva annat än som ett svek.

# Kan du förstå att centern valde att få vara med och styra kommunen?

– Nej det kan man inte göra. De hade satt upp ett antal punkter som rättfärdigade deras övergång och vad jag vet är det bara en punkt de har fått igenom och det är att de tände gatlyktorna i stan. Thomée fick de ju inte igenom. Eller Ope skola...

Pär Jönsson svarar vare sig ja eller nej om moderaterna kan tänka sig att samregera med centern efter kommunvalet i höst.

– Det var många i min partigrupp som reagerade mycket hårdare än jag där man ville stänga dörren för C för all framtid, men så kan man inte resonera. Alla partier förändras i och med sina företrädare.

# Ser du någon ödesfråga för kommunen inför valet?

– Ödesfråga låter så oerhört allvarligt när man ser andra jämtlandskommuner som nästan slåss för livet för sin ekonomi.

– Men en viktig fråga kommer att bli det här med handel och hur vi vill värna vårt Östersunds centrum. Vill inte bara se en ensidig satsning på Odenskog.

# Du nämnde på ett fullmäktige i februari i år att försäljningen av handelstomterna vid betongstationen i Lillänge är en ödesfråga.

– Tänker vi inte vidare så blir det en sådan satsning på handeln att den imploderar. Det blir för mycket. Handlare på stan har bekymmer med konjunkturen och den norska valutan som har sjunkit. Vi har också ett generationsskifte i Norge. 30-åriga trönder sätter sig i större utsträckning på flyget till London eller Amsterdam; det är detta som är deras weekendresa, inte Östersund i samma utsträckning som förr.

Pär Jönsson säger att han vill bli kommunstyrelsens ordförande efter valet.

– Det är målsättningen. Vi är det näst största partiet och jag hoppas att vi kan försvara våra siffror.

# Om man ska vara realistisk så måste ni göra ett fantastiskt val i Östersund om ni ska få en egen majoritet.

– Nej, det behöver inte vara så fantastiskt. Det finns olika lösningar på en majoritet.

# Har du några lösningar?

– Nej, jag vill inte inteckna något, men nu ser vi en lösning som är ganska okonventionell i Östersund med MP, S och C. Men det finns kommuner som haft andra partier med i en koalition för att man vill ha ett annat styre.

– Om jag får bli KS-ordförande om sex månader kommer vi att ha ett mycket mer lyssnande ledarskap. Det har jag saknat med AnnSofie Andersson och Jens Nilsson. I 80 procent av frågorna är alla partier överens. Jag påstår att vi kan vara överens om mycket mer om man hade ett mer lyssnande ledarskap där man inbjöd oppositionen till en diskussion innan man bestämmer sig för man ska gå.

– S har styrt i 20 år och har blivit lite maktfullkomliga och tror sig veta bättre än andra och därför sätter man ner fötterna väldigt tidigt om vad man tycker om vissa saker.

# Tycker om vad?

– Arenafrågan och handelsfrågan till exempel.