Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas vill stå för anti-”sex, drugs and rock ’n’ roll”

Han känns igen både från teater- och musikscenen. Nu är Jonas Jonsson och hans alter ego Bedroom Eyes aktuell med ny singel och ett album i bakfickan. Stefan Herdell gick och tog en fika med multitalangen från Föllinge.

Jonas Jonsson har redan skapat sig ett gott rykte i kulturkretsar runt om i länet. Mycket på grund av sin medverkan i Östersundsrevyn, men även som popartist.

Bedroom Eyes har funnits sedan 2006 och hans demos har redan gjort en del intryck på folk runt om i världen. Nyligen skrev också Jonas kontrakt med indiebolaget ”A west side fabrication”. Och med en ny singel och med ett album i bakfickan står han i startblocken inför en popkarriär. Samtidigt som han gör framsteg på Calle Flygares teaterscen.

Jag har känt Jonas sen jag var sex år, så när vi träffas över en fika så är det som vanligt. Skämten haglar och sidospåren är många och långa. Så att dokumentera en träff, oss emellan, vore som att skriva en novell. Med våra gemensamma nämnare i Föllinge Marknad, The Clash, personer i vår närhet, Manic Street Preachers, punkfrisyrer, barndom… Han får även förklara vissa detaljer. Som norska popbands inflytande och den där vita Bedroom Eyes-kostymen…

Den fungerar ju som motsatsen till en skitig skinnjacka, berättar Jonas medan han försöker få min systerson Ville (ett år) att le genom att vinka och göra grimaser, men utan framgång.

– På scenen har jag en banderoll där Lenny Bruce citeras ”There are never enough I love you’s”. Det är lite den stilen som gäller. Lite anti-”sex, drugs and rock ’n’ roll”.

– Mkglagogg, säger Ville och rycker åt sig en plastflaska med fruktpuré, men fortsätter att se misstänksam ut.

Livespelningarna har du varit ganska sparsam med på sistone?

– Ja, det gäller liksom att välja sina tillfällen. Tills det känns rätt. Jag har ju tackat nej ett antal gånger för att det känns bättre om man har något i bagaget. Som en singel eller hel platta.

Bedroom Eyes första singel ”Hand-in-hand Grenade” släpps den 27 april. Hela albumet är klart att släppas lite längre fram i år.

Men Jonas har även en parallell karriär på gång.  Det har alltid funnits en entertainer i honom. Oavsett om det handlar om musik eller teater.

– I nian skrev jag ju en hel revy och satte upp, berättar Jonas medan han smuttar på sitt rykande kaffe.

Han blev snart upptäckt av Elin Sandelius, som länge jobbade med den dåvarande Jämtrevyn (Östersundsrevyn). Jonas fick scenvana med uppdrag som Miljökabaret som anordnades av Krokoms kommun och teateruppsättningar som ”Väsen på villovägar”. Men även på egen hand som underhållare.

– Den minsta publik som jag har uppträtt inför var för sju personer för Centerpartiet Föllinge/Hotagen i en källarlokal i Skärvången. Jag fick byta om innanför pannrummet och sen hoppa ut och vara pausfågel till kaffet, berättar han.

Det dröjde inte länge förrän han var aktuell för Östersundsrevyn. Parallellt föddes idén till pop-projektet Bedroom Eyes.

– Jag var i London och skulle precis in i en butik när jag inte såg mig för och sprang över en stackars tjej. När jag bad om ursäkt så såg jag att det var Chrissie Hyndes från The Pretenders. ”Watch your step, bedroom eyes…”, sa hon med ett leende.

Efter två år i Östersundrevyns tjänst tackade Jonas nej till en fortsättning, packade sina väskor och flyttade till Stockholm. På teatersidan har han kommit in på Calle Flygares Teaterskola. På musiksidan så finns det färdiga låtar som ligger klara och ett skivkontakt är skrivet.

Bedroom Eyes debutskiva spelades in i Ocean Sound Recordings på ön Giske, utanför Ålesund. Jonas har också spenderat en hel del tid i Norge och har noga studerat deras popmusik. Han ordnade en hemsida åt bandet Sanderfinger och var på alla gig med Motorpsycho som han kunde klämma in i schemat.   

– The Margarets är absolut en av mina favoritgrupper. Jag fick ett mejl från Ante i The Margarets som skrev att de gillade min musik och att de ville bjuda in mig till deras studio, och höll på att tappa hakan.   

Jonas vill inte avslöja vad hans album kommer att heta. Det är bara han och hans medproducent Henric Boija som vet det, just nu. Men med tanke på vilka bra omdömen han har fått för sina demoversioner från Nöjesguiden, Der Spiegel och även Rolling Stone Magazine, så ser framtiden onekligen ljus ut för artisten från Föllinge.