Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Moströms fjärde deckare – den bästa hittills

Överläkare Pia Fjällstedts försvinnande på sjukhuset i Sundsvall, redan i bokens första kapitel, gör att jag rycks med från början när jag med spänd förväntan kastar mig över Jonas Moströms fjärde kriminalroman.

Annons

Sundsvallspolisen börjar intressera sig för försvinnande, inte minst kriminalinspektör Sofia Waltin, då Pia Fjällstedt är hennes faster.

Eftersom hon vet att hennes pappa och fastern inte riktig dragit riktigt jämnt börjar hon fundera över om pappan har något att göra med Pia Fjällstedts försvinnande. Något som hon gör utan att kollegorna inom polisen ska ana oråd.

Polisen Johan Axberg har sina egna bekymmer som gör det svårt att skilja på privatliv och sin yrkesroll. Hans flickvän blir misshandlad av sin exman och vägrar polisanmäla honom – för barnens skull.

Samtidigt har vännen och läkaren Erik Jensen något skumt för sig. Hustrun misstänker att han är otrogen medan Johan Axberg börjar fundera om vännen kan ha något med Pia Fjällstedts försvinnande att göra.

Allt detta vävs samman till ett mycket spännande händelseförlopp.

I boken använder sig Jonas Moström av sina läkarkunskaper vilket känns spännande. Det ges svar på frågor via DNA och passionen mellan läkare och sjuksköterskor, som får sitt utlopp i jourrummen, verkar också väldigt realistisk. Dessutom beskrivs svåra medicinska ställningstaganden som läkare måste göra varje dag.

Pia Fjällstedt hittas förstås mördad och det kommer att ske fler mord. I boken pekar misstankarna åt ett speciellt håll men allt får en oväntad upplösning.

Jonas Moström har lyckats över förväntan. Rymd utan stjärnor är en positiv överraskning, den bästa av de fyra romanerna faktiskt.

Jag skrev i min recension av den första boken, ”Dödens pendel” som kom 2004, att jag sträckläste och hade svårt för att lägga från mig boken innan jag visste vem mördaren var.

Samma gäller den här boken, jag var bara tvungen att få veta upplösningen innan jag överraskad kunde lägga boken från mig.

Läs den.

Mer läsning

Annons