Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Gardell vinterpratar i P1

Annons


Henning Mankell, Kerstin Ekman och systrarna Kallur är några av radions åtta vintervärdar, med strikt order att undvika julprat. Men radion hoppas ändå på en annan stämning när sommarpratarna blir vinterpratare - mer läsfåtölj vid brasan än hängmatta i skuggan.

Den välkända signaturen är utbytt mot Jules Sylvains "Vintergatan", i en nyinspelning av Radiosymfonikerna. Men tiden är den samma. Klockan 13 med start juldagen återuppstår det klassiska sommarprogrammet, nu alltså i omstöpt form och omdöpt till "Vinter i P1".
Får inte prata om julen

Presentationen av vinterpratarna har inte varit lika upphaussat som sommarpratarna. Men med namn som Jonas Gardell, Kerstin Ekman och systrarna Kallur hoppas projektledaren Bibi Rödöö att hon har hittat personer som ska locka jullediga lyssnare till radion. Vintervärdarna är åtta till antalet, utvalda med den goda berättelsen som främsta kriterium.

-Vi har varit tydliga med att vi inte vill ha åtta julprogram om julgranar och julskinkor, det finns det nog av. Vi tänker oss en stol framför en brasa med mörker och vinterlandskap utanför snarare än soliga semesterdagar. Jag tror att det blir mer filosoferande då.
Vinterpratare på 1970-talet

Det är inte första gången som radion spinner vidare på det populära "Sommar". Mellan 1969 och 1974 hördes vinterpratare under rubriken "Vintergatan". Jonas Gardell, som är en rutinerad sommarpratare, har dessutom vinterpratat en gång tidigare - i ett enskilt program som sändes -91. I jul kommer han dela med sig av sina skämslåtar, musik han tycker det är pinsamt att tycka om.

Henning Mankells program är inspelat på Teatro Avenida i Moçambique, där han är konstnärlig ledare. Annars är programmen inspelade eller direktsända från Sveriges Radio i Stockholm och Falun (systrarna Kallur).
Urholkat begrepp?

Radion har övervägt risken att begreppet sommarpratare urholkas, men kommit fram till att åtta program är lagom många och lagom långt bort från sommaren.

-"Sommar" är 58 program, det här är en liten pendang på andra sidan året och det ska absolut inte bli större än så. Inga påskkycklingar, inga höst- eller vårvärdar. Längtan är viktig, säger Bibi Rödöö.

Mer läsning

Annons