Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Olsson – bättre än någonsin

/
  • Årets tävling är alltså i densamma anda som förra året men i en lite ny tappning. Lag från sju länder filmar och fotar material som sedan lämnas in för bedömning.

Det är en glad och tillsynes pigg Jon Olsson som kommer inspringande på Holiday Club i Åre under tisdagseftermiddagen. I händerna har han ett par splitter nya skidor som är prototypen till hans nya förbättrade lagg. Han påminner lite om ett barn på julafton när han visar mig skidorna och berättar att han trots att de är helt nya och oprövade så kommer han köra på dem under veckan.

Annons

En ström av folk kommer fram för att hälsa på skidstjärnan och han skakar hand efter hand och utbyter hjärtliga hälsningsfraser. När vi sätter oss ned för att börja prata verkar han otroligt avslappnad trots allt som pågår runtomkring honom.

I år är hans tävlingar i Åre större än någonsin. JOI är återinfört och JOSS är utökat så att alla åkarna började med att filma en vecka i Trysil för att sedan fortsätta i Åre.

Jon fyller 27 i år och är med råge äldst i gänget som tävlar. Hur är det då att både ansvara för dessa jättetävlingar och samtidigt prestera mot de yngre killarna?

– Att jag är äldst är det ju ingen tvekan om och visst kan jag känna mig jagad ibland. Men just nu känner jag mig starkare än någonsin. Jag kan hantera alla bollar jag har i luften och samtidigt köra riktigt bra på skidorna.

Vad som är hemligheten bakom all fortsatt framgång tror han direkt handlar om mängden av rutin och att han tränar ännu lite hårdare än vad de andra ofta gör.

– Jag drar fördel av att jag är ett kontrollfreak när det kommer till allt. Visst är jag äldre och mer rädd att skada mig än vad 16 åringarna är men å andra sidan prioriterar de ibland att sitta och äta korv när jag tar en tre minuters chans att filma den enda stunden på dagen då det är sol! Det är sånt som kommer med åren som jag har nytta av. Rutinen.

Årets tävling är alltså i samma anda som förra året men i en lite ny tappning. Lag från sju länder filmar och fotar material som sedan lämnas in för bedömning. Skillnaden från förra året är att man nu är två personer på skidor i varje lag. En åkare från tävlingsland har valts ut av Jon och denne person har sedan i sin tur fått välja en medtävlare.

Sveriges lag består alltså av Jon Olsson och den yngre men väl rutinerade Jakob Wester.

Trots den avslappnade känslan hos världens bästa jibber så är det otroligt mycket att tänka på och han erkänner villigt att han är både nervös och stressad. Att vara tävlingsmänniska av sällan skådat slag är inte alltid lätt och trots självförtroendet så är han rädd för att misslyckas.

– Jag tvivlar ofta på mig själv. Ibland när en tävling är slut så kan jag undra om detta kanske var min sista. Att jag inte ska kunna prestera på topp mer.

Han funderar ett slag och trummar med händerna på bordet.

– Jag har lärt mig att hantera den där osäkerheten. Vissa kanske skulle släppa taget och ge efter för känslan men jag väljer att analysera vad jag tvivlar på och sen träna ännu lite hårdare.

– För mig är det inte okej att vara okej. Jag vill vara bäst. Säger Jon och ler stort.

Och med tanke på var han är idag så är det inte svårt att tro honom.

Mer läsning

Annons