Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jon Levi Nilsson

Jon Levi Nilsson har avlidit i en ålder av 63 år.

Annons

Jon Levi föddes och växte upp i Grönvallen, i väglöst land, 6 km söder om Vallbo.

Han var yngst av barnen till Maria och Nils Paulus.

Sin skolgång genomförde han i nomadskola i Mittådalen klasserna 1-2, Jänsmässholmen 3-4 och Änge i Hålland 5-6. Han tog realexamen i Järpen och påbörjade studenten i Östersund och fullföljde den i Falun.

Han studerade också vid dåvarande Socialhögskolan i Östersund där han också var studentkårens ordförande en period.

Under sin militärtjänstgöring i Östersund 1965-1966 mötte han sin livskamrat Viveca Asproth.

1966 föddes dottern Ragna och sonen Per kom 1970.

Jon Levi presenterade sig ofta som ”alltmuligman” och som den levnadskonstnär han var arbetade han inom många områden, bland annat renskötsel, undervisning och inom långvården för att nämna några.

Sin riktigt fasta arbetsplats i livet fann han när han 1988 tillsammans med Pål Doj startade ”Kafé Nomaden” i Stendalen bakom Åreskutan. Från säsongen 1990 drev han det ensam under namnet Jon Levi's. Kaféet blev närmast en institution och med sina sociala färdigheter, sin begåvning och sitt rörliga intellekt, humor men också allvar fick Jon Levi många riktigt goda vänner i Åredalen och över hela Norden.

Jon Levi var intresserad av det mesta. Nämnas kan fiske, foto och att plocka kantareller som en del av även hamnade på mitt bord. Han gjorde också många vandringar i släktens historia och deras gamla boplatser i gränsområdet Norge-Sverige.

Mer läsning

Annons