Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jon Henrik vann "Talang"

Med jojken "Mitt hem är mitt hjärta" sopade Jon Henrik Fjällgren banan med konkurrenterna i finalen i Talang i TV3.
– Utan kärleken till min hembygd hade jag inte vunnit, säger han.

Tredje gången gillt. När tonerna av Jon Henrik Fjällgrens jojk "Mitt hem är mitt hjärta" tonat ut i hockeyarenan i Södertälje visste jublet inga gränser. Och när Adam Alsing presenterade vinnaren, inför 2000 andlösa åskådare bröt det loss igen. Jon Henrik Fjällgren, renskötare från Mittådalen, tog hem segern i talang med 29 procent av tittarnas röster.

– Han har något som är alldeles äkta, någon som verkligen träffar djupet av folks hjärtan, säger Robert Aschberg, en av jurymedlemmarna.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, säger en smått chockad men lycklig Jon Henrik Fjällgren, när jublet lagt sig och alla medier har fått sina intervjuer.

– Utan kärleken till min hembygd hade jag inte stått här i dag, säger han och berättar att jojken som han uppträdde med i finalen var helt nyskriven. Inte ens föräldrarna hade fått höra den tidigare.

– Jag har bara spelat den för en kompis. Hon grät, berättar han.

Jon Henrik Fjällgrens segertåg började i det allra första talangprogrammet för säsongen, tidigare i våras. Då klev han in på scenen inför en något skeptisk jury, iklädd kolt och skinnmössa. När han var med sin jojk om kamraten Daniel satt jurymedlemmen Tobbe Karlsson med tårar i ögonen. En enhällig jury skickade honom till delfinal.

Där skakade rösten lite i jojken om hans pappa men han gick trots det vidare till final där vinstsumman var en miljon kronor. En final som han vann överlägset.

– Jag har alltid trott på honom. Ända sedan han började klinka på gitarr och piano, säger pappa Jan Fjällgren, också på plats i Södertälje.

– Och vi vill tacka alla som röstat på honom, säger mamma Ulla Fjällgren.

Under programmet sa Jon Henrik att han vill lägga en del av prissumman på kampen mot diabetes, eftersom hans bästa vän dog i just den sjukdomen.

– Jag har också alltid drömt om att spela med en symfoniorkester, säger den nyblivne talangvinnaren och avslöjar kanske en del av framtida musikplaner.