Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jolin fångade rädslan

Jolin Skoglund, från Bispgården, får 2013 års stipendium ur Herbert och Ellen Carlssons konstfond.

Jämtlands läns konstförening delar ut stipendiet i Rentzhogsalen på Jamtli på söndag 24 november.

Jolin har gått bild- och formgivningsprogrampå Palmcrantzskolan och går nu första året på Östersunds konstskola. Hennes stora intresse är fotografi men hon arbetar också med måleri. Under utdelningen berättar hon mer om sitt konstnärliga arbete.

Hennes examensarbete på gymnasiet gick ut på att bygga en Camera obscura, en föregångare till de tidigare kamerorna, av tändsticksaskar. Med den fotograferade hon sedan en serie bilder med inspiration från låten "Stallo" (det samiska ordet för troll eller jätte) av Magnus Ekelund & Stålet. Motiven, som hon också sökte stipendiet med, beskriver hon som mörka och diffusa. Målsättningen var att fånga en känsla av rädsla. Jolin har också fotograferat skivomslag till bandet Trumvärk och Slagord.

Juryns motivering: "För hennes sökande genom kameralinsen eller en camera obscura av tändsticksaskar. En bild som saknar skarpa konturer kan bara ses av dig med klara ögon – för bilden har förflyttat dig dit där den kan visa sig för dig – och du får se vad fotografen med de klara ögonen såg."

Herbert och Ellen Carlssons konstfond är en av två fonder som Jämtlands läns konstförening förvaltar och årligen delar ut stipendier ur.