Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jokern Jannez nådde inte ända fram

/
 • Chris Andersson, Köping och Gunilla Westin, Stockholm, gjorde sitt bästa för att hjälpa Jannez mot segern i Dansbandskampen: ”Vi har ringt och röstat så mycket vi bara har kunnat. 40 samtal har det nog blivit under kvällen. Minst”, säger Chris.Trots att Jannez inte nådde riktigt ända fram var de båda inte det minsta besvikna:”Nej, det kan vi inte vara. De har gjort det så fantastiskt bra ändå”, säger Gunilla.”Tänk dig själv: folkets val och dessutom klarade de sig förbi första omgången i finalen. Det är stort”, fyller Chris i.‑
 • Anna Kjellberg från Bergvik utanför Söderhamn stod och delade ut t-shirts med Jannez-tryck inne i finalarenan: ”De är gratis, ta en du med”,uppmanar hon.”Vi måste göra vårt bästa för att synas, inte minst eftersom det är så få av Jannez fans som fick tag på biljetter”, tycker Anna som själv hade tur och lyckades utnyttja sina kontakter för att få en av finalplåtarna.”Jag var här när Jannez spelade i november också. En sån här sak kan jag bara inte missa.”
 • Jannez, från vänster Peo Grufvelgård, Jörgen Sandström, Kjelle Danielsson och Jan Oscarsson, direkt efter tv-sändningen i lördags.foto: andreas persson
 • Med Paul Paljetts 
klassika låt 
”Guenerina” övertygade Jannez så pass många tittare att man
 
tillsammans 
 
med Scotts, CC & Lee och blivande slutsegrarna Larz Kristerz blev framröstade 
 
till den andra omgången.

Det blev ingen seger för tittarnas joker Jannez i Dansbandskampens final. Trots det var medlemmarna i bandet både överväldigade och rejält omtumlade efteråt.
– Under vår mer än 30 år långa karriär är det här det absolut största vi varit med om, säger Kjelle Danielsson.

Annons

Det var i tisdags som Jannez, med medlemmarna Peo Grufvelgård, Jörgen Sandström, Kjelle Danielsson och Jan Oscarsson, fick veta att de skulle få delta i finalen av SVT:s stora höstsatsning Dansbandskampen. Trots att man blev utröstade ur programserien redan för en månad sedan lyckades man med tittarnas hjälp ta bakvägen in till finalen – det via 41 000 röster på programmets hemsida.

– Visst, något band skulle få den där biljetten, men att det skulle bli vi hade vi aldrig räknat med, säger Jan Oscarsson.

Och väl framme i lördagens final lyckades bandet även ta sig förbi den första låten. Med Paul Paljetts ”Guenerina” övertygade man så pass många tittare att man tillsammans med Scotts, CC & Lee och blivande slutsegrarna Larz Kristerz blev framröstade till den andra omgången.

Där fick bandet framföra Dan Attleruds och Thomas Thörnbloms ”I djupet av mitt hjärta”, specialskriven för ändamålet.

– Var det någon låt vi skulle ha av de sex låtarna som skrivits för finalen så var det just den. Vi tyckte om den direkt och kände att det var väldigt mycket Jannez, menar Kjelle Danielsson.

Att framförandet sedan inte räckte för att nå fram till finalduellen gjorde inte särskilt mycket för Laxsjös stoltheter.

– Vi är överväldigade bara av att vara här, och att dessutom sluta på en delad tredjeplats känns helt otroligt, säger Jan när han en halvtimme efter sändningens slut sitter i backstage-ru mmet och försöker smälta känslorna.

Vad har deltagandet i den här programserien betytt för er som band?

– Om inte annat så får vi tillgång till nya arrangörer. Vi ligger på 120-130 spelningar per år och kommer knappast vilja öka den mängden. Däremot går det att få fler spelningar på närmare håll hemifrån och slippa de riktigt långa resorna, hoppas Jan.

– Jag skulle vilja säga att Dansbandskampen har betytt otroligt mycket, inte bara för oss som band, utan för hela branschen i stort. När vi började spela kände vi oss ibland som något som katten dragit in, den attityden har sakta förändrats och det här är på något vis det ultimata erkännandet, fortsätter Kjelle och pekar på det faktum att över 1,3 miljoner tittarröster kom in till SVT:s telefonväxel under lördagskvällen.

–  Och som tillställning har detta varit extremt proffsigt anordnat. Allting har varit regisserat in i minsta detalj. Det har varit helt fantastiskt att få vara med.

Efter den storartade insatsen i Strängnäs väntar närmast en annan höjdpunkt: annandagsspelningen i Laxsjö.

– Det blir 29:e året i följd som vi spelar där. Och det blir roligare för varje gång, skrattar Jan innan det är dags för gänget att springa i väg på efterfest. Dansbands-Sverige ropar.

Mer läsning

Annons