Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Sandström

/

Vår älskade pappa har avlidit. Han blev 88 år.

Annons

Han var född och uppvuxen i Forsåsen. Hans pappa dog när han bara var sju år och därför fick han tidigt vara med och ta ansvar för familjens försörjning, för mamma och tre syskon. De hade då ett litet jordbruk med kor, häst och höns.

I tidiga tonår fick han hjälpa till med skogsarbete och göra att kolmilor. Senare fick han anställning på Vägverket i Föllinge och blev 1946 förflyttad till Valsjöbyn, där Vägverket skulle bygga en ny vägstation.

Innan flytten till Valsjöbyn gifte han sig med Aina från Ottsjön. De fick tillsammans två barn, Rut och Åke. I Valsjöbyn byggde de upp ett fint hem. Först ett bostadshus och senare flera fritidsstugor som de hyrde ut till troget återkommande turister.

John var en händig person som klarade det mesta själv. Han har också varit en duktig träslöjdare. Han har bland annat gjort flera fina golvur till barn och barnbarn.

Hans stora intresse förutom familj och byggnationer har varit trädgården med egna odlingar av potatis, morötter, grönsaker, jordgubbar med mera. Men även fiske, bärplockning och friluftsliv har varit viktigt.

Pappa var mycket intresserad av samhällsfrågor och var ledamot av Hotagens kommunfullmäktige och senare skolstyrelsen i Föllinge kommun. I Valsjöbyn jobbade han energiskt med upprustning av föreningshuset i byn, ansvarade för biografen, var med och arrangerade bingokvällar för att bland annat finansiera byns vägbelysning.

Mamma dog sista augusti 2007, efter flera års sjukdom. Pappa skötte då både henne och hemmet.

Pappa bodde kvar hemma i Valsjöbyn över vintern, men på våren flyttade han till Hotagsfjärden i Rötviken. Där trivdes han mycket bra och där fick han också flera nya vänner. Han hade en ödmjuk inställning till livet och omgivningen och har varit en oförglömlig trygghet för oss barn och barnbarn.

Vi är oerhört tacksamma för det varma och kärleksfulla hem som vi fick växa upp i. Dessa minnen bär vi med oss och hoppas att vi kan förmedla dem vidare till våra barn och barnbarn.

Barnen Rut och Åke med familjer

Annons