Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Olov Jonsson

John Olov Jonsson föddes i Ringsta på Ol-Jonsa-gården den 24 september 1926 och avled i sitt hem den 3 mars 2010.

John Olov Jonsson föddes i Ringsta på Ol-Jonsa-gården den 24 september 1926 och avled i sitt hem den 3 mars 2010.

John Olov träffade Solveig Jonsson från Husås 1948 och den 19 juni 1952 gifte de sig i Lits kyrka. De fick två barn, Annette 1955 och Bert-Ola 1962.

Under sin uppväxt arbetade John Olov i jordbruket med sin far. 1974 övertog han föräldragården. Under många år drev John Olov och Solveig gården med mjölkproduktion och skogsbruk tillsammans med sonen Bert-Ola. Skogen och jordbruket låg John Olov varmt om hjärtat vilket kan ses i utmärkelser från Skogsvårdsstyrelsen och fick tillsammans med Solveig diplom för god skötsel av djuren. I 18-årsåldern vaknade hans studieintresse.

John Olov började studera på distans och efter två års studier tog han realexamen vid NKI-Skolan i Stockholm med goda betyg. Efter några år var det dags för nästa steg i utbildningen. John Olov började sin lärarutbildning i Uppsala 1950.

John Olov tog sin lärarexamen 1954. Senare läste han vidare vid Uppsala universitet och blev behörig ämneslärare i matematik, fysik och kemi.

John Olov började sin lärargärning i Sveg 1954 och fortsatte sedan i Häggenås och Hammarstrand fram till 1961 då han fick en tjänst vid Lits centralskola. Där stannade han till sin pensionering 1989. John Olov var en omtyckt lärare. Han fick ofta uppleva att hans gamla elever kom fram för att samtala om minnen från skoltiden.

John Olov hade flera fritidintressen. Han var allmänt idrottsintresserad, ett intresse som började i tonåren och höll i sig hela livet och han besökte ofta ÖFK:s hemmamatcher.

John Olovs största intresse var dock bridge. Han var medlem i J/H Bridgeförbund och Krokom/Föllinge bridgeklubb. Hans sista spelkväll blev den 1 mars 2010.

John Olovs intresse för hästar började redan som ung när han körde i skogen. Travintresset kom med tiden och han tog med sig dottern Anette för att titta på travloppen. Efter att Anette skaffat travhästar åkte han och Solveig ofta med och följde intresserat loppen.

John Olov tyckte om att snickra och fick mer tid till sin hobby efter pensioneringen. Den gamla smedjan fick ett nytt rum och de sista fem åren lade han ned mycket arbete i sportstugan vid Hårkan.

John Olov var en vetgirig person. Han läste ofta facklitteratur och tog med stort intresse till sig nymodigheter och tillbringade dagligen tid vid sin dator.

John Olov var lugn och trygg till sin läggning, en person som spred trivsel omkring sig.

Familjens hem präglades alltid av stor gästfrihet. John Olov utstrålade stor medvetenhet och var uppmärksam på tillvaron och alltid öppen för meningsutbyten. John Olov lämnar ett stort tomrum efter sig och det är med stor sorg och saknad vi alla kan konstatera att han inte längre finns bland oss.

Familjen