Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Olofsson

Ett liv, fullt av liv, en kort sekund och allt är slut. Med stor sorg och saknad försöker vi förstå att John inte längre finns bland oss!

Min storebror John föddes i Gubbhögen och var enligt föräldrarna ett snällt barn. Han fick tidigt hjälpa till med de sysslor som fanns i jordbruket och fortsatte med det även sen han hade flyttat hemifrån. Ingen semester utan slåttanna.

John var duktig i skolan och hans intresse för teknik började vakna. Jag har ett svagt minne av att han och hans kompis Gösta försökte göra krut men hur det gick vet jag inte. Efter att ha tagit körkort blev det motorcykel och ett antal bilar av skilda slag, den mest minnesvärda en Volvo P 1800, ljusblå.

John provade på olika arbeten, som exempelvis linjebyggare och skogsarbetare, men intresset för ellära gjorde att han utbildade sig till elektrotekniker vid Teknikerskolan i Sala. Sommaren 1960 jobbade John som elektriker vid Korsselbränna kraftverksbygge. Efter avslutad utbildning blev hans första anställning vid Elektroskandia och SCA:s nya pappersbruk i Munksund som montör. Kortare anställningar följde senare vid AEG Sundsvall och Olssons El i Hammerdal. Från 1963 och fram till pensioneringen blev Sundsvall den fasta punkten i hans yrkesliv med anställningar hos Svenska fläktfabriken, Essef Service AB och till sist Teknisk Fastighets Service AB.

Fastän John hade flyttat till Sundsvall var det ändå hembygden i norra Jämtland, Gubbhögen, som stod hans hjärta närmast. När han blev pensionär blev det tid för allt som han tidigare hade längtat till. Med sambon Linnea vid sin sida blev det lättare att bo där en längre period och upprustning av boningshus, ladugård och lador var en aldrig sinande sysselsättning. Dessutom odlade han potatis som alltid skulle ske vid rätt tid förstås, så skörden blev bra. Hans egentillverkade svartvinbärssaft har också blivit berömd bland nära och kära liksom rönnbärsgelén.

John delade upp året så från maj till oktober tillbringade han i Gubbhögen med sin Linnea och när oktober kom var det dags att stänga för vintern och dra till Sundsvall.

John bidrog också med sitt kunnande när det gällde att driva frågan att byns vägförening skulle få rätt hjälp och stöd från berörd myndighet. Han var en lågmäld man men hade förmågan att höras när det verkligen gällde.

Det fattades inte projekt som skulle genomföras på gården och han var i full verksamhet till sista andetaget. Med stor sorg i våra hjärtan kan vi konstatera att John har gått ifrån oss och inget blir som förut! Vi saknar honom oerhört mycket!

Siv-Britt, lillasyster med familj och sambon Linnea