Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Jakobsson

John Jakobsson, Hammarstrand, har avlidit efter en längre tids sjukdom, 91 år gammal.

Närmast sörjande är hans fru Svea samt tre söner med familjer.

John föddes och växte upp i Hammarstrand och var bygden trogen i praktiskt taget hela sitt liv. Efter 6-årig skolgång började han att arbeta i skogen med sin morbror Karl, detta i det tidiga 30-talet. Därefter följde några år då han flyttade landet runt, bl.a. som bonddräng i Munktorp, Västmanland, serviceman för kontorsmaskiner i Stockholm och som borrsmed i Boden. Sökandet efter en yrkesidentitet avbröts av militärtjänst mitt under brinnande krig i slutet av 30-talet och början av 40 talet. Han var förlagd bland annat till Oskar Fredriks Borg, Stockholm och öar utanför Göteborg. John var en utmärkt berättare och vi minns hans målande beskrivningar av stämningar då permissionen drogs in midsommarafton 1941, på grund av Hitlers anfall mot Sovjet och minnet av upplevelsen att höra tyskarnas kanonader mot skeppskonvojer på havet utanför Göteborg.

Efter ”lumpen” blev John kvar i Hammarstand. Alla hans sex syskon var utflugna och han kände ett ansvar att hjälpa sina åldrande föräldrar. Han fick jobb vid anlägget av Hammarforsens kraftverk och jobbade med metallarbeten där några år på 40-talet. Tanken var att han sedan skulle studera vidare; ingenjörsyrket var det som hägrade. Nu blev det inte så men han utnyttjade sin begåvning till att läsa olika kurser, bland annat i engelska som kvällskurs och matematik på Hermods. I början på 50-talet blev han den nybyggda realskolans förste vaktmästare och den anställningen varade till pensioneringen. Under den tiden engagerade han sig också fackligt som aktiv i kommunalarbetareförbundet och många var de kvällssamtal han ägnade åt att hjälpa medlemmar med avtalstolkningar med mera.

År 1945 gifte sig John med Svea och de fick tre söner. Familjen var mycket viktig för honom och han var en god och jämlik familjefar.

John hade många intressen, kanske framför allt ett stort sportintresse, och var som ung aktiv inom brottning (fick smeknamnet Carnera), han spelade med framgång fotboll i Ragunda IF, och som motionär åkte han mycket skidor, speciellt på 60-talet. En annan passion var schack. Hammarstands schackspelare träffades hemma hos varandra flera gånger i veckan och han gick med i schackkubben Östjämten. Via den deltog han i tävlingsspel och var under en tid klubbens kassör. Musikintresset var genuint. Man kunde hitta honom uppkrupen nära grammofonen lyssnande till Glenn Miller och andra jazzstorheter. Han utövade också musik och var under många år med i Ragunda manskör.

John var en händig person. Många Ragundabor har fått en ny fönsterruta inkittad eller ett stolsben lagat av honom. Han höll då till i sin fars snickarverkstad.

Som person var John mycket vänlig och anspråkslös. Hans generositet, omtänksamhet och hjälpsamhet är omvittnad.

Vi saknar och sörjer honom och unnar honom vilan efter ett långt och strävsamt liv.

Sönerna