Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Duva håller i ur och skur

Yranaktuella Årebandet John Duva har vid det här laget etablerat sig stadigt på lokala scener med sin glada garagerock. I helgen spelade de på Holmtångsrocken trots kraftiga vindar och ösregn som blötte ner scenen.

Annons

Det är inte ofta man kan säga att ett band verkligen håller i vått och torrt. Men efter helgens prövningar har John Duva all rätt att känna sig okuvliga. Förutom en handfull lagom förfriskade fans vid scenkanten fick bandet spela inför en öde grusplan med ett oöverbryggbart publikavstånd till öltältet vid andra sidan av Holmtången.

Men sångaren Robin Malm upprätthöll stämningen med humor och intensiv inlevelse, gitarristen Pelle Almqvist ville inte vara sämre och spelade ett rykande bluesriff under en av låtpauserna och blickade sedan upp mot tältet på andra sidan gruset. Inget svar.

Trots att spelningen inleddes och slutade under sådana förhållanden att scenen mest framstod som ett kantrande skepp till havs tog bandet bara i mer och mer för var minut. Vädergudarna verkade inte vilja blidkas, ens av en cover på MC5s klassiker "Kick out the jams".

Efteråt försökte jag ta bandet åt sidan för att prata, redan då hade två medlemmar försvunnit spårlöst och var onåbara via telefon. Basisten Mattias Holmström förklarar att i och med att bandmedlemmarna numera bor på skilda ställen i landet är det svårt att få alla ihop samtidigt för gruppbilder eller liknande.

Men för fyra år sedan bodde alla dåvarande medlemmar i Åre. Det var där det startade, med ett kompisgäng som hade The Hives, The Stooges och liknande originell rockmusik som gemensam nämnare

- Vi var alla sugna på att rocka, konstaterar Mattias Holmström.

På John Duvas Myspace är bandmedlemmarnas finns inte bandmedlemmarnas riktiga namn. I stället står det namn som "Juvelius Almqvist" och "Jake Earthquake". Mattias Berndtsson skrattar till när jag frågar varför.

- Det var ett skämt från början, alla hade lösenordet så vi ändrade varandras namn. Det blev som en tävling.

Den sextett som bandet är nu har blev de för ett och ett halvt år sedan, och i april förra året släpptes skivan "We are your mother". Nu jobbar de på att göra en ny skiva, eftersom deras föregående repetitioner resulterade i tre nya låtar, som spelades live för första gången på Holmtångsrocken.

- Det är inte det att gamla låtar känns dåliga utan det är kul att spela nytt, säger Mattias Holmström.

* När började ni göra egna låtar?

- Det var på första repet, vi gjorde inte covers i början, säger Holmström.

Robin Malm berättar att de efter ett tag började spela covers för att få nya perspektiv.

- Man lär sig mycket genom att spela covers. Sen gör man om dem som man vill.

I vinter har bandet spelat mycket och nu känner de att de hittat ljudbilden de vill fortsätta att bygga på.

- Det låter rivigare och läskigare, berättar Pelle Almqvist.

- Vi ska låta skivan växa fram och lägga ner mer tid på inspelning, säger Robin Malm.

Att alla bor på olika platser i såväl Norge som Sverige försvårar spelandet. För att kunna spela ofta träffas de ungefär varannan vecka och är då "peppade som fan" på att spela. Någon geografisk tillhörighet känner de sig inte bundna till.

- Man tänker ju inte att man är ett lokalt band, vi söker spelningar överallt, säger Robin Malm.

Och om Jämtland som grogrund för musik har de bara gott att säga.

- Jämtland är ganska stöttande, säger Mattias Holmström med en väldigt seriös röst.

Robin Malm förklarar att det är lätt att trots länets storlek har de fått bra respons från arrangörer och spelningar på många skilda ställen.

- Folk hör talas om oss.

På Storsjöyran utlovas det ett John Duva på sitt bästa humör.

- Vi är glada när vi spelar, sammanfattar Robin Malm.

- Det blir fullt ös medvetslös på Yran.