Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannes behåller lugnet i schlagerstressen

/
  • Johannes Bah Kuhnke verkar ta melodifestvalen med ro. ”Det ska bli skitkul       att framföra låten, det är det jag tar med mig”, säger han. foto: scanpix

Uppvuxen i Strömsund och fostrad på teaterscenen kliver Johannes Bah Kuhnke snart upp inför en ny publik och gör debut i melodifestivalen. I morgon drar karusellen igång, men han stressar inte upp sig för det.

Annons

Johannes Bah Kuhnke säger själv att han inte riktigt hunnit bli nervös inför det hela än. Fokus har hittills legat på premiären av ”4 X Mark Ravenhill” på Statsteatern, där han till vardags jobbar som skådespelare. Nu känner han att det är dags att ladda om och fokusera på lördagen, men han är inte en sådan som jagar upp sig i onödan.

– Fram tills nu har jag mest märkt av det på barnens dagis där de undrar när jag ska vara med på teve. Jag får se om jag vävs in i hela cirkusen när jag är där, men ska försöka att hålla det lugnt. Jag brukar tänka att jag ändå bara ska gå upp och sjunga en låt och förmedla den till publiken, man måste ju hinna njuta av det också.

Johannes Bah Kuhnke växte upp i Strömsund, gick estetgymnasiet där, fastande för teatern och hamnade efter teaterskolor i Skåne och Göteborg på teaterhögskolan i Malmö där han gick ut 2000.

Efter det har han etablerat sig som teaterskådis i Stockholm, Göteborg och Malmö och även varit med i SVT-produktioner.

Förra året spelade han d’Artagnan i rockmusikalen ”De tre musketörerna” som räknas till den största succén i Statsteaterns historia. 2011 har den nypremiär igen och innan dess ska han bland annat göra ”Romeo och Julia”.

Musik har han alltid sysslat med, tidigare som gitarrist och sångare i rockband och på senare tid även som musikalsångare. Men om man nu tänker jämföra Johannes med sådana som Darin och Alcazar är han kanske inte den mest självklara melodifestivaldeltagaren. Han blev själv överraskad när han blev headhuntad till schlagervärlden.

– En kille som sett mig i punkmusikalen ”Hedwig and the angry inch” ringde upp och sa ”Jag vill jobba med dig!” Jag trodde först att det var något i stil med dolda kameran, men det var på allvar och han började skicka låtar till mig. Någon dag innan deadline hörde jag ”Tonight”, fastnade för den och så kom vi med.

”Tonight” är skriven av Anders Hansson och Sharon Vaughn. Låten är, enligt Johannes, en kraftfull, skör och spretig rockballad och inget man behöver skämmas över om tio år. Samma låtskrivare står även bakom Agnes amerikanska billboardetta ”Release me”, så det ligger förmodligen något i det.

Utanför scenen och jobbet ägnar sig Johannes Bah Kuhnke gärna åt matlagning och skidåkning. 20 minuter från Stockholms centrum bor han, med fru och två barn i ett hus mitt i skogen och säger lyriskt att det äntligen finns snö nog att använda längdskidorna han köpte när de flyttade dit. Tidigare år har det bara blivit av i stugan i Jämtland.

Det känns ganska tydligt att Kunhke trivs med livet hemmavid. En annan passion är surdegsbröd och han ser oftast till att det finns ett nybakt sådant till söndagsfrukosten. Om det blir något segerbak nu på söndag återstår att se, men själv verkar han ta det med ro.

– Det ska bli skitkul att framföra låten, det är det jag tar med mig, jag är ju nykomling och tävlar mot etablerade i sammanhanget.

Mer läsning

Annons