Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johannes Bah Kuhnke klär av mansrollen

På teaterscenen har han spelat allt från dragshowartist till Stureplansbrat. Nu kan exjämten Johannes Bah Kuhnke även hänga in skidoverallen från en frustrerad familjefar i rolllgarderoben, kläder som tillhör hans nya mansroll i Ruben Östlunds film "Turist", delvis inspelad i Åre.

På fredag är det Sverigepremiär på "Turist". Samtidigt pågår slutrepetitionerna av "Lolita" på Stockholms stadsteater där Johannes Bah Kuhnke spelar Humbert Humbert, en medelålders lärare som åtrår unga flickor.

Två till synes diametralt olika roller, men där finns också vissa gemensamma drag. Han exemplifierar:

– Där finns den förljugna självbilden och att alltid utgå från sina egna behov utan att se att man är en del av ett större sammanhang.

Efter att ha spelat det mesta från dragshowartisten Hedwig i punkmusikalen med samma namn till Stureplansslyngeln Noppe i långköraren "Djungelboken" känner Johannes Bah Kuhnke med en vis lättnad att han nu närmar sig ett nytt rollfack.

– Det är roligt att komma upp i en ålder där jag får gestalta medelålders män som har en större komplexitet än de unga pojkar som jag tidigare har gjort, att få utforska mörkare sidor.

I Ruben Östlunds nya film "Turist" spelar han Tomas, en arbetsnarkoman i sina bästa år som under en skidsemester med familjen konfronteras med sin egen manliga självbild när en icke-katastrof inträffar: en lavin som sedan inte utvecklas till mer än lite snörök. Vad den utlöser är i stället en känslokatastrof som ställer den konventionsstyrda familjebilden på ända.

Han berättar hur han har hämtat inspiration till Tomas från sin omgivning.

– Jag har plockat ohämmat från bekantskapskretsen och funderat på hur där finns ett slags predestinerat slutmål som är kärnfamiljen - och som så klart är upprättat av heteronormen, vilken alla trycks in i.

I en nyckelscen exploderar Tomas i en formidabel gråtscen som slutar med en i det närmaste religiös pietábild, ett slags kristusbild, där familjen omfamnar Tomas kollektivt i en av filmens många frysta ögonblick.

– Inför provfilmningen skickade Ruben en Youtube-länk där en man bryter ihop när han återser sin son i en talkshow. Det är ingen vacker gråt utan det är snorsträngar och ett babylikt hulkande. Vi är ju annars vana att se manlig gråt som något vackert och nästan poetiskt.

Du är liksom Tomas 70-talist. Är du själv en typisk man av din tid?

– Nja, jag vet inte. Jag känner mig ganska fri i både mig själv och min könsroll. Inte minst tack vare att jag har gjort så många olika roller på teatern, men också utifrån hur jag tänker.

Ylva Lagercrantz Spindler/TT

ylva.lagercrantzspindler@ttspektra.se

Läs en intervju med Johannes Bah Kuhnke under inspelningen av Turist

Läs om filminspelningen på Copperhill i Åre