Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna blir kvar i Norge

Många svenskar finner framtiden i Norge. En av dem är jämtlänningen Johanna Åhrberg från Brunflo.

– Under fem år har jag bara varit arbetslös första veckan, berättar hon för LT.

Annons

På den stora ICA-butiken i anslutning till köpcentret vid Ullevål Stadion har julhandeln redan infunnit sig. Den traditionella norska julmaten annonseras ut hårt. Bilder av jättelika marsipangrisar hänger överallt och påminner alla om att inte glömma det viktigaste till jul. För Johanna Åhrberg från Brunflo är det hektiska dagar i affärens fiskdisk.

– Det är mycket nu i jultider, säger hon samtidigt som hon ler med hela ansiktet.

Att Norges ekonomi går så det visslar råder det nog inget tvivel om. I år kommer den genomsnittlige norrmannen att julhandla för 8549 kronor per person enligt en färsk undersökning gjord av norska SCB. Det är nästan dubbelt så mycket som något av de andra nordiska länderna lägger på julfirandet.

Johanna Åhlbergs äventyr i Norge började för lite drygt fem år sedan.

– Efter ett par månader fick jag ett fast jobb och har inte varit arbetslös mer än min första vecka i här, berättar hon.

Efter sina fem år i matvarubranschen har hon arbetat sig uppåt till en anställning som innebär mer ansvar.

– Jag jobbade på en norsk matvarukedja som heter Meny tidigare men blev handplockad av ICA att ta ansvar över fiskdisken i den här butiken, det var jättekul, berättar hon.

De svenska ungdomarna som kommit till Norge de senaste åren har upparbetat ett rykte om sig att vara både pålitlig och uppskattad arbetskraft. De branscher där svenskarna dominerar är traditionella serviceyrken så som restaurang- och konfektionsbranschen. Johanna Åhrberg upplever att hon fått fler möjligheter att utvecklas yrkesmässigt i Norge än vad hon kanske hade fått i Sverige.

– Jag tror att det är lättare att få ett ledarjobb och större ansvar här, även fast man saknar utbildning. Gör man ett gott jobb så blir man belönad för det.

För många är Norgeresan en tillfällig fas innan vidare studier men för Johanna är det mycket annat som hägrar inför framtiden.

– Klart jag vill studera men behöver inte stressa med det. Jag vill trivas med mitt jobb och köpa mig en egen lägenhet.

Kommer du att återvänder till Jämtland?

– Nej, inte som det känns nu. Det är mer troligt att jag köper en stuga där uppe, berättar Johanna innan plikten vid fiskdisken åter kallar.