Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan tackar personalen för Gasellpriset

Johan Eriksson som driver Dille Foder & Maskin AB har stärkt ställningarna under finanskrisen och företaget har utsetts till årets Gasellföretag.

De snabbast växande bolagen i varje län får pris.

För att komma ifråga ska omsättningen ha ökat kontinuerligt de senaste tre åren och den måste minst ha fördubblats under perioden.

– Efter att ha handlat med lantbruket i 26 år känns det roligt att få ett sånt här pris, säger Johan Eriksson och konstaterar att en betydande del av framgången beror på personalen.

Hur vill du sammanfatta framgångsfaktorerna?

– Jag har varit noga med min affärsplan, har en extern styrelse och min familj är med på resan. Varje medarbetare överglänser mig på varje plats i koncernen, enligt ”Johan i Dille”.

I dag är cirka 80 personer anställda i Dillebolagen. Dille Foder & Maskin har cirka 23. Företaget har tagit över Postens tidigare lokaler på Nedre Vattugatan i Östersund. Man har också etablerat sig i Sundsvall.

– Någonstans kliver man över tröskeln att vara dumsnål och inser att den bästa personalen kostar lite mer. Många som sökt jobb här själva har visat sig vara den bästa personalen eftersom de brinner lite extra för jobbet.

Kunderna finns inom lantbruket i Jämtland, Västernorrland samt Gävleborgs län.

Traktorer, lantbruksmaskiner, foder, butik, verkstad och Naturbruksgymnasiet i Dille är några delar av koncernens verksamhet.

Omsättningen har ökat från 22 till 132 miljoner på cirka fyra år och den närmar sig 200 miljoner i år.

– Det har varit naturligt att växa i regionen. Nu börjar vi skapa oss ett namn i Västernorrland och Gävleborg också, fortsätter Johan.

Förra gången det var krisläge i samhällsekonomin lärde han sig växa ur en lågkonjunktur, genom att ta marknadsandelar och hitta rätt arbetskraft.

– Under den här finanskrisen har vi tagit riktigt stora steg, säger Johan Eriksson.

En tid jobbade han på olika platser i USA med lite av varje. Det var allt från ogräsrensning till att driva ett byggföretag tillsammans med en kompis. En del av nybyggarandan tog Johan med sig hem.

– Tror jag fick en insikt och insyn i hur det amerikanska samhället var uppbyggt på så sätt att där högaktade man entreprenörerna. Det är en intressant grundsyn.

Enligt ”Johan i Dille” har han varit mycket noga med omvärldsbevakningen, och följde utvecklingen för lantbruket i USA och Danmark, när han gjorde affärsplanen för sitt företag.

Den bild han fick visade färre och större lantbruk där kunderna handlar betydligt mer än tidigare.

Vad är det som fungerar mindre bra hos dig som företagare?

– Jag är en väldigt dålig organisatör, är bedrövlig på att ha möten och gillar inte att sitta och peta i siffror. Jag har också sett till att ha en kille som håller i alla möten, säger Johan Eriksson.

Vad händer i företaget framöver?

– Vi tittar på några nya etableringsorter och produkter. Dille Oil är på gång nu, säger han.