Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson hyllades på hemmaplan

Johan Olsson gjorde det egensinniga valet att försöka gå ifrån världseliten på en VM-femmil, och vann folkets kärlek redan där.

Den ensamma kampen varade i tre mil och slutade med ett historiskt guld.

– Jag kommer nog aldrig upp i samma nivå igen, säger bragdguldvinnaren.

Johan Olsson hyllades på Arctura under tisdagseftermiddagen. Det var en spänd skidstjärna som väntade på beskedet från Svenska Dagbladets jury.

– Jag vaknade upp i morse och då tänkte jag inte på det här. Sedan gick jag på gymmet och då tänkte jag inte på det här. Men nu är jag nervös, sa han till Sporten.

Johan Olsson var storfavorit till utmärkelsen tillsammans med golfens Henrik Stenson. Strax efter 13.00 kom beskedet att Åsarnaåkaren var juryns val. "För stort mod över fem mil, en högklassig fysisk och mental bragd", löd motiveringen.

– Jag är otroligt stolt. Det är bland det finaste priset jag fått i min karriär, säger han till Sporten.

– Det jag gjorde då är en prestation som jag aldrig kommer kunna göra om. Jag är väldigt stolt över loppet, och då känns det kul att bli uppmärksammad så här i efterhand.

För Johan Olsson är guldet på femmilen fortfarande en stor källa till inspiration.

– Jag tror att det är viktigt att gå tillbaka till sådana här prestationer. Att komma ihåg hur känslan var, säger Johan Olsson, som har sett om loppet flera gånger.

– När Dario Cologna föll var de andra väldigt nära. Egentligen kan jag inte förstå att jag kunde hålla undan.

Johan Olsson framhöll också att frun Anna Olsson och dottern Molly har en stor del i bragdguldet. Den 13 januari får 33-åringen ta emot medaljen på Idrottsgalan. Men galan ligger nära OS och han har ännu inte bestämt sig för om han ska komma eller inte.

– Jag får ta ett beslut längre fram.

Nu närmast väntar världscupen i Lillehammer.

– Jag har haft problem med ett virus och inte kunnat träna som jag vill. Men förhoppningsvis kan jag tävla, säger han.