Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Martin Olsson

Martin insomnade stilla och lugnt den 15 oktober 2010.

Han föddes för 92 år sedan utanför Åkersberg i Hälsingland och växte upp i Parten, Vallsta, tillsammans med föräldrar och fyra syskon. Martin var svag och mager som barn, till följd av lunginflammation, före penicillinets tid, då en allvarlig sjukdom.

Med hälsoprofilen Are Waerlands ”En sund själ i en sund kropp”, samt Arne Tammers ”ge kroppen en kvart om dagen”, vände Martins liv. Han byggde upp sin kropp och blev mycket vältränad och stark. Tillsammans med tre kraftakrobatvänner uppträdde Martin i tablågymnastik.

Martin var sin mors stora stöd och hjälpte till med allt. Yngsta systern Maryanne var ögonstenen och teorierna om att både muskler och hjärna skulle stimuleras, praktiserades på henne.

Martins far var timmertummare hos Marma Långrörs AB, och Martin var ofta med som skrivare.

Under krigstiden utbildades han till militärpolis och blev uttagen att åka med tågen som transporterade tyska trupper, krigsmateriel och vapen, genom Sverige till Nordnorge.

Efter kriget gick Martin Lillsveds folkhögskola och Bosöns idrottshögskola samt därefter Polishögskolan. Han patrullerade som poliskonstapel i Malmö, Helsingborg och Göteborg, samtidigt som han utövade brottning med stor framgång. Därefter flyttade han till Östersund och började arbeta hos polisen och brottades för BK Swing. Martin tog många DM-segrar och NM-silver. Han tävlade också i tyngdlyftning för Östersunds AK och tog många DM segrar och blev även Svensk mästare.

Martin var ödmjuk och godhjärtad, men hade ändå alltid sin tävlingsinstinkt, som ledde till många vadslagningar. En gång vann han ett vad där han gick på händer över en å, där vattnet var mer än meterdjupt. En annan gång gick han på händer hela vägen uppifrån och ner i trappan på Wargentinsskolan.

Under denna tid träffade han Agnes, född Pihlström. De gifte sig och fick dottern Eva 1950.

En sund själ i en sund kropp, präglade familjelivet. Han utstrålade ett lugn och en trygghet, som spred sig som ringar på vattnet till omgivningen. Kruska, hårdbröd och mjölk, kombinerat med friluftsliv och idrott, applicerades i tidig ålder på dottern Eva.

Fjällstugan i Åkersjön erbjöd en härlig rekreation för Martin och Agnes. Eva med svärsonen Hans och döttrarna Linnea, Mikaela och Vanessa, var alltid välkomna under sportloven.

Det var ändå torpet, med sitt lilla jordbruk, som betydde mest för Martin, dit han åkte varje ledig stund. Dörren stod alltid öppen för släkt och vänner. Många lekar och äventyr med barnbarnen har utspelats där.

Martin var vakthavande befäl, samt 1:e polisassistent, tjänstgjorde också deltid, som lärare för att utbilda civilförsvarspolisen. Han var även godeman och övervakare för ett flertal personer.

Martin var även frimurare och tempelriddare.

Agnes, Eva, Hans,

Linnea, Mikaela och Vanessa