Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan är livvakt i krigets Afrika

Han har sett människor dödats i Afghanistan och skyddat fartyg från pirater i Adenviken.
Länsbon Johan har ett av världens tuffaste och farligaste yrken – livvakt.
– Jag önskar att folk här hemma fick se hur det ser ut i vissa delar av världen. Då skulle de uppskatta vad de har lite mer tror jag, säger han.

Annons

Johan (namnet är fingerat) är en av många länsbor som långpendlar till jobb i utlandet. Men där de flesta andra har jobb i Norge som kanske sjuksköterska eller byggnadsarbetare så är Johans jobb betydligt mer långväga och farligt.

Det senaste halvåret har han jobbat som livvakt i Afrika i en av kontinentens värsta konflikthärdar. Hans uppdrag är att se till att hans skyddsobjekt – personen han är livvakt åt – inte kidnappas eller dödas.

– Det kan handla om att köra en person från punkt A till punkt B. Vi (Johan och hans kollegor) är bara ett hinder för (terroristerna) att ta sig förbi för att döda eller kidnappa, säger han.

Johan har tidigare haft uppdrag i Irak och i Afghanistan. Han har även skyddat fartyg i Adenviken från somaliska pirater.

– Det är lite annorlunda att jobba på båt. Då går allt mycket långsammare och det är inte så att man kan köra undan om det kommer pirater. När de kommer så tar man vapnen som vi har och visar upp så de ser i kikaren. Förhoppningsvis så ger de upp då. Men det finns en hel kedja med rutiner som man genomför för att säkra fartyget om det blir ett kapningsförsök. Det handlar bland annat om att sätta besättningen i ett säkert rum längst ner i fartyget, säger Johan.

Han utbildade sig till livvakt i mitten av 2000-talet.

– Jag gick en utbildning utomlands. Det var en sex veckor lång utbildning där sjukvård, taktisk bilkörning, skytte och självförsvar stod på programmet. Sedan har jag gått många fortbildningar under årens lopp, säger Johan.

Efter utbildningen så hamnade han på en säkerhetsfirma i ett västeuropeiskt land där många uppdrag handlade om att se till att skyddspersonen inte blev trakasserad.

– Det är många rika som är utsatta för trakasserier, säger Johan.

Han har också jobbat med att skydda kvinnor och män som flytt från hederskulturer.

– De här hedersmorden som man läser om. Det är ju inte alla som lyckas. Och de som överlever är fortfarande utsatta för mordförsök. Det är riktigt allvarligt. Jag har en kollega som bara jobbar med sånt skydd, säger Johan.

När en kollega dödades i Irak fick Johan erbjudande om att ta över dennes uppdrag att skydda advokater, ekonomer och andra tjänstemän som byggde upp de irakiska samhällsfunktionerna.

– Jag har blivit beskjuten många gånger. En gång så skulle jag köra en person och då smäller en IED (vägbomb) alldeles framför vår bil. IED:en var inte ordentligt nergrävd. Annars hade det varit slut, säger Johan.

Efter Irak så hamnade Johan i Afghanistan. Det var i samband med att den amerikanske pastorn Terry Jones brände koraner.

– Då bröt helvetet loss, minns Johan.

Det är uteslutande islamistiska terrorister som Johan haft att göra med de senaste åren. Men han har ändå en nyanserad bild av muslimer.

– Den gemene muslimen är inte elak enligt min erfarenhet. De vill bara leva sitt liv ostört som alla andra. Det är de här extremisterna som vill döda dig, säger Johan.

I början var det spänningen som lockade honom till yrket som livvakt.

– Numera så är det lite annat. Man känner att man faktiskt gör någon nytta. Vi är många som gör det. Det kan handla om att vara livvakt eller att man jobbar som volontär i en krigshärd. Den dagen vi människor slutar bry oss är det slut, säger han.

Livvaktsjobbet har tagit Johan till några av de värsta konflikthärdarna i världen. Det ger perspektiv.

– Jag önskar att folk här hemma fick se hur det ser ut i vissa delar av världen. Då skulle de uppskatta vad de har lite mer tror jag. Som när det här med cryptosporidiumet kom. Då var jag i Afghanistan och såg att någon var arg för att de blivit magsjuk. Det vattnet är renare än vad de flesta dricker i Afghanistan på en hel månad, säger Johan.