Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Alander är nöjd nu

Efter en virvelvind till karriär väljer rapparen Johan Alander att sluta göra musik. Nu vill han fokusera på andra och släppa egot.

Annons

När Johan Alander började skriva låtar under namnet Sober fick han kickar av att stå på scen. Nu får han inte det längre. Johan Alander är nöjd.

– Jag vill släppa egot och börja fokusera på andra mer, säger Johan.

Karriären började i mitten av 00-talet och tog fart på allvar när han tillsammans med Sundsvallrapparen Mikael "Mickelito" Jutbo skapade gruppen Ismen. De blev populära i hela landet med sin "We don´t give a fuck"-inställning.

Därefter har Johan Alander släppt två soloskivor och under det senaste året uppträtt och skapat musik tillsammans med Lawan Hassan och Anna Lisa Hellqvist i gruppen Panda Pompoi.

Nu ska han sluta med musiken.

– Min karriär har varit en virvelvind, säger Johan när vi träffas i Kyrkparken i Östersund för en av de sista intervjuerna som artist.

När han ombeds förklara sin karriär säger han att det inte funnits någon som helst struktur. Han har farit fram och tillbaka mellan Stockholm och Östersund. Han har om vartannat upplevt toppar och dalar i sitt missbruk. Han har gjort cirka 400 spelningar totalt och därmed sett Sveriges alla städer och varenda liten håla man kan tänka sig.

– Det har varit ett kaos som gått ihop, säger Johan.

Det bästa med livet som artist, säger Johan, har varit friheten. Han har kunnat leva på det även om det gått upp och ner ekonomiskt. Nu är planen att ekonomin ska bli lite mer balanserad. Johan Alander ska bli mer "business minded", som han säger.

För han har bestämt sig nu. Tankarna började gro när arbetet med den sista skivan, Sopsäck Serenad (2014), var färdigt. Efter en spelning på studentfirandet framför Rådhuset i Östersund tog Johan beslutet.

– Jag är 100 procent nöjd nu. Jag får fortfarande mail om att min musik hjälpt andra och då känner jag att jag tillfört något, säger Johan.

Varför han slutar har också att göra med ett större inre lugn. Han får inte samma kickar av att stå på scen som han brukade.

– Jag kan ge mig själv bekräftelse och då behöver jag inte det där, säger Johan.

I stället för att skapa musik ska han i fortsättning marknadsföra andra. Johan Alander vill bygga upp ett management med många artister. Han börjar med sina kompisar Lawan Hassan och Anna Lisa Hellqvist som ska fortsätta skapa musik när Panda Pompoi når sitt slut efter spelningen på Storsjöyran.

– Jag har många bra kontakter inom musikvärlden och det finns många musiker som jag vill ska synas mer, säger Johan.

Han ångrar ingenting efter sitt liv som artist. Han mår bra nu och resonerar att det väl är viktigast.

Skulle du göra om det?

– Nej, det vette fan. Men jag skulle rekommendera det till andra, avslutar Johan Alander.