Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben – Löfvens trumfkort

/

Annons

På mindre än en vecka har Socialdemokraterna vaskat fram en ny partiordförande. Det är expressfart. Förhastat, anser de som väntade sig en öppen process med flera kandidater. Och det är klart, i den bästa av världar skulle Socialdemokraterna förhoppningsvis ha agerat annorlunda. Men nu är vi inte där; politiskt befinner sig partiet parkerat på läktaren, vilket innebär att Fredrik Reinfeldt kan inleda varje dag med sovmorgon. I den mån regeringen tvingas värja sig från attacker är det Vänsterns Jonas Sjöstedt som står för artilleriet. Det är självklart en ohållbar situation.

Redaktörer går tillbaka till läggen, en dag som denna är frågorna fler än svaren. Klart är att Stefan Löfven är ett etablerat och respekterat namn inom arbetarrörelsen. Som ordförande för ett av de mer tongivande fackförbunden har han rört sig nära centrum för den samhällspolitiska debatten.

När IF Metall vårvintern 2009 undertecknade det så kallade krisavtalet räddades sannolikt tusentals industrijobb. Detta är Stefan Löfvens starkaste kort, arbetsmarknadspolitiken, vilket i sin tur är nära förbundet med den ekonomiska politiken – ett område som länge var Socialdemokraternas bästa gren, men som under Reinfeldt och Borg har övertagits av borgerligheten. Ett parti utan trovärdighet i fråga om jobben och den ekonomiska politiken vinner inga val.

Och så var det frågetecknen: Stefan Löfven och kärnkraften? Klimatomställningen och jämställdheten? I väntan på klarhet kan man påminna sig om Håkan Juholts installationstal. Hur många trodde att det skulle inledas med ett passionerat upprop för det fria skapandet? Människor utvecklas med nya uppgifter, att vara Metallbas och S-ledare är inte samma sak.

Enligt obekräftade uppgifter lär Sven-Erik Österberg vara föreslagen att leda Socialdemokraternas parlamentariska arbete, eftersom Stefan Löfven saknar en egen riksdagsplats. Partiets nya ledning får inte bli en gubbmaffia. Vart är brudarna? Och den politiska fingertoppskänslan? Efter avpolletteringen av Håkan Juholt är Österberg ett ifrågasatt och, rent av, illa omtyckt namn. Väljarkåren hatar interna stridigheter, nu måste det vara slut på ryktesspridningen och knivarna i ryggen. Att belöna Sven-Erik Österberg för hans insatser under de senaste månaderna, rimmar illa med den ambitionen.

Ingenting är dock klart förrän det är klart. I dag samlas S partistyrelse för att slutgiltigt och formellt besluta om en ny partiledning. Utse en kvinna att leda riksdagsarbetet!

Annons