Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobben börjar komma tillbaka

För tredje gången har arbetsförmedlingen haft rekryteringsmässa för arbetsgivare och sökande.

– Mässan behövs som komplement och innebär möjlighet att träffas på neutral plan under avdramatiserade former, enligt Anders Söderman, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Östersund.

– Arbetsmarknaden har svängt och även de enklare jobben börjar komma, säger han.

Exempel: Försäkringskassan har behov av 95 personer för att klara trycket under semestrarna och en hel del tillsvidarejobb med ganska stor spridning inom olika branscher är lediga.

På mässan fanns representanter för norska arbetsförmedlingen i södra Tröndelag och företaget Adecco som är en stor aktör inom bemanning och rekrytering.

– Hur det är med jobb i Norge är vanligaste frågeställningen jag får, säger Leif Clase som håller i kontakterna inom Eures; ett nätverk med information om lediga platser i 31 europeiska länder.

– Norge är en väl fungerande gränsarbetsmarknad med en större efterfrågan. Förra året ökade intresset härifrån radikalt och behoven inom sjukvård och sjöfart är stora i Norge, säger Leif Clase.

– Inom turismen är det säsongsvariation ungefär som här.

För en hel del av de som förlorar jobben på Husqvarnafabriken och ACB-laminat är läget oklart.

– Det är jättetufft i de områdena. Från att ha haft jobb på hemmaplan kan det bli pendling som är alternativet, konstaterar Anders Söderman.

Företaget Triventus levererar lösningar på olika nivåer i samband med vindkraftsprojekt.

– Vi är med på mässan för att visa upp oss och visa vad branschen behöver.

– Bygg och anläggningsjobb kommer att öka liksom inom transportsidan när vindkraftsutbyggnaden kommer igång. Generellt för branschen är behovet av mer servicetekniker i samband med drift- och underhåll framöver, säger David Danielsson på Triventus.