Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobba längre – dö rikare

Vi lever allt längre och håller oss allt friskare. Detta är så klart en glädjande utveckling.

 Det gör att antalet år som pensionär kommer bli fler för de framtida generationerna. Det innebär att de som idag kommer ut i arbetslivet kommer att få gå i pension senare än de som idag lämnar sitt yrkesverksamma liv. Det är en naturlig effekt av att vi lever allt längre.

Det svenska pensionssystemet är väl förberett för denna utveckling. Vi har nämligen ingen formell pensionsålder kvar. Det är möjligt att ta ut sin ålderspension från och med 61 års ålder och det finns ingen övre gräns. Man kan jobba längre heltid och man kan också ta ut sin pension på deltid och jobba deltid.

Det svenska pensionssystemet är konstruerat så att ju senare man tar ut sin ålderspension desto högre blir den. Det finns alltså redan i dag starka ekonomiska incitament att jobba några extra år. Det leder till betydligt högre pension. Sverige är faktiskt unikt med ett extra förvärvsavdrag för människor över 65 års ålder.

Sverige har också extra generösa regler för att anställa äldre. Det är ekonomiskt gynnsamt att anställa pensionärer som vill arbeta efter 65 års ålder. Arbetsgivaravgiften är reducerad till ungefär en tredjedel av normal nivå vilket gör pensionären till den mest lönsamma rekryteringen givet samma nettolön.

Alla kan så klart inte jobba längre och alla vill det inte heller. Positiva sporrar är mycket bättre än tvingande lagstiftning. Vi föreslår ingen höjning av pensionsåldern. Det viktiga är att ett extra arbetat år betyder mycket både för den enskildes pension och för hela vårt samhälle. Det är viktigt att de incitamenten inte försvinner efter valet i höst.

Mats G Nilsson (M), ledamot i pensionsgruppen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel