Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobba hemifrån ibland

Den 26 mars, är det Jobba Hemma-dagen. Över 100 arbetsplatser uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet.

2012 hölls den första Jobba Hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. I fjol hade det växt till 140 arbetsgivare, och i år väntas dagen slå nya rekord. Den ökande medverkan är starkt positiv för samhället, för företagen och för den enskilde.

För Sverige är trafiken den största faktorn till vår klimatpåverkan, samtidigt som den försämrar luftkvaliteten till direkt olagliga nivåer i många städer. Att minska arbetsresorna på frivillig väg är en viktig del i att hantera detta. Var och en som jobbar hemma en dag i veckan minskar sina arbetsresor med 20 %, sina utsläpp och sitt bidrag till trängsel och olyckor i motsvarande mån. Eftersom just rusningstrafikens trängsel är avgörande för om vägar och kollektivtrafik måste byggas ut, kan ett utbrett distansarbete spara stora pengar åt samhället, som kan investeras i annat eller leda till skattesänkningar.

För samhället och den enskilde arbetsgivaren är det angeläget att produktiviteten och konkurrenskraften ökar. En del i detta är att inse att den fysiska arbetsplatsen inte alltid är det ställe man är mest produktiv – om man till exempel måste koncentrera sig på en uppgift, kan det vara bättre att göra den hemifrån.

Som arbetsgivare är det självklart viktigt att vara lyhörd för vad nuvarande och kommande medarbetare ser som en attraktiv arbetsplats. Enligt Forrester Institutes nya undersökning anger sig redan 29% av befolkningen vara anytime, anywhere-arbetare. Friheten att i ökad utsträckning få bestämma varifrån man arbetar är nu en av de allra mest eftertraktade förmånerna – skyhögt över till exempel tjänstebil.

Som anställd kan det vara svårt att få livspusslet att gå ihop, inte minst om man har små barn. Så länge samhället inte är fullt ut jämställt är problemet särskilt stort för kvinnor, som fortfarande tar det största ansvaret i hemmet. Att ibland kunna jobba hemma istället för att ta sig till jobbet underlättar detta, och kan innebära att man inte behöver gå ner i arbetstid och lön.

För 2030-sekretariatet är distansarbete centralt för att nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta – beteendebytet är lika viktigt som bränslebytet! För oss som tankesmedja är det självklart att anställda jobbar hemma ibland, så vi firar ett redan invant beteende med särskild Spotify-låtlista och jobba hemma-paket.

För andra arbetsplatser har distansarbete först helt nyligen möjliggjorts, tack vare ny teknik och kanske chefer som insett värdet av att anställda ibland jobbar hemma. Många tror fortfarande inte att distansarbete är något för deras arbetsplats och är rädda för sänkt produktivitet och minskad kontroll. Det är hög tid att tänka om – låt Jobba Hemma-dagen bli starten för ett flexiblare, smartare arbetsliv!

Mattias Goldmann

Vd Fores, initiativtagare 2030-sekretariatet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel