Katastrofen utanför Lampedusa aktualiserar frågan om hur liknande katastrofer ska kunna undvikas i framtiden.
Under den senaste treårsperioden har nära 4 000 drunknat i Medelhavet under sin flykt mot Europa. Under förra året drunknade 1 500.
En möjlighet att minska människosmuggling och söktryck mot Europa är att skapa arbetstillfällen i de länder i Afrika och Mellanöstern, som har en sådan politisk stabilitet att satsningar kan löna sig.
Här utgör Kina ett lysande föredöme. Kinas investeringar i Afrika har i huvudsak varit infrastruktur – vägar, broar, anläggningar. Det är tillgångar som i viss mån skapar lokala arbetstillfällen. Det är också tillgångar som lokala kleptokrater inte kan lägga i bankfack i Schweiz.
Afrika och Mellanöstern har väldiga problem med sin infrastruktur, framför allt kommunikationer och vatten. Europeiska satsningar kan dämpa strömmen av invandrare. Statskapitalismen kan vara uthålligare och mer långsiktig än den privata kvartalskapitalismen.
Vi känner igen delar av den här dynamiken från vårt eget land. 1830-1930 utvandrade många svenskar till Amerika. När den amerikanska arbetsmarknaden försämrades omkring 1930, återvände många till Sverige med sina kunskaper, resurser och kreativitet.
Näringar och marknader är inte statiska utan dynamiska. Det gäller att försöka balansera de underliggande drivkrafterna så att katastrofer sådana som den utanför Lampedusa kan undvikas.
Bo Norberg