Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb – nyckeln till vuxenlivet

Man kan diskutera hur riktig siffran 25 procent är när ungdomsarbetslösheten presenteras. Det är inget större problem om många som egentligen vill jobba i stället studerar. Resurserna bör i vilket fall som helst koncentreras till de unga som står längst bort från arbetsmarknaden.

Men vi kan därför inte bortse från hur den större siffran påverkar de ungas arbetsmarknad i stort. Som LO:s nya fackliga ungdomsmanifest konstaterar:

”Med en ungdomsarbetslöshet på upp emot 25 procent är det inte konstigt att unga gör allt för att få in en fot på arbetsmarknaden. Så funkar arbetslösheten. Gradvis accepteras dåliga förhållanden och villkor. Den första chansen kan ju leda till något bättre, till ett riktigt jobb.

Men det ska inte behöva vara så. Unga har inte mindre värde på arbetsmarknaden, utan har samma rättigheter som alla andra.”

Med dagens villkor av tillfälliga anställningar och jobberbjudanden via sms, hindras det unga från att bli vuxna. Utan fast jobb blir det inget lån och ingen bostad.

De 10 000 ungdomar som LO frågat pekar på hur heltidsjobb och fasta anställningar åter bör bli norm på den svenska arbetsmarknaden. Det ska gå att leva på sin lön! Samma lön oavsett kön. Det kräver att vi har schyssta villkor på svensk arbetsmarknad.

Lex Laval måste rivas upp. Facken behöver rätten att ta strid för innehållet i kollektivavtalen. Bemanningsbranschen bör begränsas och krav på kollektivavtal ska bli det normala vid upphandlingar samtidigt som huvudentreprenören tar ansvar i hela kedjan.

Rasisters offensiva försök att ställa människa mot människa avvisas. Solidariteten mellan arbetarna får inte begränsas av bakgrund och språk, om du är kvinna eller man, homo eller hetero.

Lägg till det rätten att komma hem frisk från jobbet. I dag skadas och dödas alldeles för många på sina jobb. Ett tryggt och säkert jobb är vad de unga behöver för att komma in i vuxenlivet. Svante Säwén