Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb gavs direkt till kommunalrådets dotter

När en anställd på Åre kommuns alkoholenhet blev sjuk blev tjänsten inte utannonserad. I stället gick jobbet till kommunalrådets egen dotter.

– Det var olyckligt men vi löste en akut kris, säger kommunalrådet Leif Nord (M).

Det var i somras som en anställd på Åre kommuns alkoholenhet plötsligt blev långtidssjukskriven samtidigt som fakturor för alla tillsynsavgifter skulle skickas ut. Arbetsbördan på enheten var alltså stor medan arbetsstyrkan hade mer än halverats. Det behövdes en ersättare snabbt.

Men i stället för att annonsera ut ett vikariat gick jobbet direkt till kommunalrådet Leif Nords (M) dotter, som blev kvar på enheten i cirka fyra veckor. Nord är inte bara kommunens högste politiker, han är också tjänsteman och jobbar sedan länge på just alkoholenheten. När han i fjol efterträdde Eva Hellstrand (C) som högste politiker behöll han tjänsten men gick ner till deltid och gav upp sitt chefsansvar.

Istället är det socialchefen, Lena Modigh Larsson, som är chef för alkoholenheten. Det var alltså hon som anställde Nords dotter efter att ha rådfrågat Nord.

Leif Nord medger att det var en olycklig lösning men det handlade om en akut krissituation: Nord förklarar:

– Vi skulle skicka ut fakturor på tillsynsavgifterna och det är nästan en miljon kronor, det är ju de avgifterna som finansierar det här. Jag pratade med Lena Modigh för det är ju hon som har hand om detta. Då diskuterade vi hur vi skulle lösa det för det var ju kris. Vi behövde en resurs från ena dagen till den andra.

Modigh Larsson frågade då Nord om han kände någon som kunde hoppa in.

– Ja, sade jag, den enda jag vet är dottern här, för hon skulle vara ledig från sin tjänst. Men hittar du någon annan så är det upp till dig, säger Nord.

Modigh säger att hon försökte med flera andra men lyckades inte.

– Eftersom det var en punktinsats som skulle genomföras och under en väldigt kort period så var det inte så lätt att få tag på någon och eftersom det var så bråttom gick jobbet till Nords dotter. Hon kunde hoppa in och eftersom hon redan är kommunanställd och kan datasystemet ansågs det att det var okej.

– Det var den enda jag fick tag på som var kompetent för uppgiften helt enkelt, säger Lena Modigh Larsson.

Men är det acceptabelt från kommunens sida att en tjänst inte annonseras ut utan går direkt till en nära anhörig på det här viset?

– Det var ju inte en tjänst utan ett tillfälligt inhopp. Hade det varit en tjänst hade den annonserats ut, säger Modigh Larsson.

Hon tillägger att hon hade fått uppdrag från socialnämnden att se till att fakturera alla avgifter på alkoholenheten, något som fått stå efter just på grund av långtidssjukskrivningen. Enheten riskerade att uppvisa minusresultat och det var nödvändigt med en snabb lösning.

– Så det bedömer jag att det inte var något fel i det, men det är moraliskt...att det råkade bli just hans dotter.