Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO-anmäler Transportstyrelsen för långsam handläggning av körkortsärende

En man som blev av med sitt körkort får inte tillbaks det i tid. Nu har kirurgen JO-anmält Transportstyrelsen.

Annons

Mannen skriver i anmälan att han är kirurg och blev av med körkortet i slutet av april. Det spärrades i fyra månader. Han skickade in en ansökan om nytt körkort, som man ska, två månader innan spärrtidens slut för att vara säker på att ärendet skulle hinna handläggas i tid och att han efter strafftiden skulle få sitt körkort tillbaka.

Mannen skriver i anmälan att han flera gånger, när han ringt Transportstyrelsen, fått vänta i telefonkö och att han hela tiden fått veta att ingen handläggare hade tittat på ärendet.

Två veckor innan spärrtidens slut fick han information om att det kan ta ytterligare mellan två och tre månader innan han får igen körkortet.

Han finner handläggningstiden helt oacceptabel och har därför anmält händelsen till Justitieombudsmannen. I anmälan skriver han att han accepterar att körkortet drogs in de fyra månaderna då det var hans eget fel. Men eftersom handläggningstiden blivit så utdragen innebär det att han kommer att behöva anställa en person för att köra honom till jobbet, eftersom han har bakjour i bland och behöver infinna sig på sjukhuset inom fem minuter.

"Jag tycker att man som medborgare måste kunna kräva att en körkortsansökan behandlas av en myndighet inom två månader. Det blir annars en indirekt strafförlängning", skriver mannen i anmälan.