Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JLS

Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare, JLS, har gjort en rivstart på det nya verksamhetsåret och erbjudit sina medlemmar tre aktiviteter under januari månad.

Catarina Lundström, filosofie doktor i historia, gav den 7 januari en föreläsning om KMA – en förkortning för föreningen Kvinnliga Missions Arbetare. Rubriken för hennes föredrag var Att vilja väl och göra skillnad – kön klass och etnicitet i mission och socialt arbete under 1900-talet. Hon har speciellt tittat på mötet mellan missionerande kvinnor och samer respektive nordafrikaner i Tunisien.

1894 bildade Fredda Hammar och Anna Roos föreningen Kvinnliga Missions Arbetare, KMA.

KMA:s uppgift blev inte bara att sända ut kvinnor på missionsfältet utan det gällde också att aktivera kvinnor i hemlandet så att missionärerna kunde underhållas. Man påbörjade även missionsarbete bland Jämtlands samer och KMA lät 1907-1908 uppföra ett ålderdomshem för samer – Fjällgård i Undersåker. Fjällgård var i bruk som ålderdomshem fram till 1981. Det finns många berättelser om de fina damer som kom på besök från Stockholm och man höll kontakt brevledes. Maria Bernadotte, syster till Folke Bernadotte, var medlem i KMA och vistades i fjällvärlden.

Samerna sågs som exotiska och som exempel gavs att vid inrättandet av Jämtlands läns museum innehöll 40 rum jämtländsk kulturhistoria och ett rum etnografi med afrikanska, indianska och samiska föremål.

Det tunisiska livet upplevdes däremot inte så exotiskt. Det var smutsigt, ogästvänligt och främmande. Därtill kom den religiösa kulturen.

KMA upphörde 2004.

Catarina avtackades av JLS ordförande Kerstin Ellert.

Ett medlemsmöte förlades den 20 januari till skatteverket och ett drygt 30-tal medlemmar kunde då få information och svar på sina frågor.

Den 28 januari var det dags för en favorit i repris – Föremålen berättar. Ett tjugotal medlemmar samlades för att visa medhavda föremål. Det blev en spännande kväll med ett gammalt pennställ och gamla böcker från 1845 och 1773 där man bland annat kunde få lära sig om gamla mått. En kontrabok från DC Smiths affär gav upphov till en intressant berättelse om familjens Smiths husföreståndarinna. Innan kaffepausen fick vi – passande nog – se en kafferost och en liten kopparkaffepanna med stort affektionsvärde för ägaren.

Inger Jonasson