Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JILU lobbar för julgransodling i länet

Det kanske inte är rätt tid att prata julgranar, men får man tro landsbygdsutvecklare i länet är det aktuellt att uppmärksamma julgransodling som en lukrativ verksamhet.

JILU, Jämtlands institut för landsbygdsutveckling, har nämligen tillsammans med LRF Jämtland startat upp ett nytt projekt som går ut på att visa vilka möjligheter som finns för dem som vill ge sig i kast med att bli julgransodlare.

– Det är ett spännande projekt med stora möjligheter för jord och skogsägare att vidga sitt företagande, säger Ann Larsson, projektarbetare på LRF Jämtland.

I länet finns det gott om obrukad mark som skulle kunna utnyttjas för julgransodling menar hon. Dessutom förekommer det här inte lika stora viltproblem som på andra ställen där julgransodling är en bransch. Varje år importerar Svenskarna mellan 200 000 - 300 000 av de två miljoner äkta julgranar som används. Många granar kommer till exempel från Danmark, där julgransodling ses som en viktig näring. Importen av julgranar skulle enligt Ann Larsson kunna minska rejält och för intresserade landsbygdsföretagare kan en odling ge en bra extra inkomst.

– Det kanske inte är ett heltidsjobb, men det kan absolut bli ett ytterligare ben att stå på för många, säger hon.

Einar Alke, JILU, arbetar som skogslärare på naturbruksgymnasiet i Ås och har engagerat sig i att odla julgranar. Han är i princip den enda som odlar ädelgranar i norra Sverige och har under många år experimenterat med olika tekniker för granodling. Genom att klippa och forma dem kan han odla upp kvalitativa "Kalle Anka-granar".

– Det tar ett par år längre för granar att växa här än söderut, men egentligen är det inga problem att odla ädelgranar i Norrland. Om vi nyttjar marken i norra Sverige tror jag också att vi kan förse marknaden här.

Själv har han en odling i Njurunda, där han nyligen höll ett populärt studiebesök för landsbygdsföretagare från Jämtland. Han har också arrenderat en kraftledningsgata i Bräcke för odling och säljer i december mellan 150-250 julgranar.

– Det främsta syftet är ju att använda outnyttjad mark och det här är ett bra sätt att göra det, säger han.

JILU planerar i höst en kurs för julgransodling. Förutsatt att intresset håller i sig ser de en ljus framtid inom julgransbusinessen.