Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Jemtehed pendlar till jobbet i Norge

Jesper Jemtehed från Bjärte har i fyra år pendlat till Norge för att arbeta som narkossjuksköterska.

– Just nu funkar det ypperligt och jag gör det gladeligen i flera år till, säger han.

Jesper Jemtehed jobbade i Uppsala när han för fyra år sedan bestämde sig för att börja jobba i Norge. När han ansökte om legitimation för att få jobba i landet förvånades han över att det inte sköttes digitalt utan i pappersform. Det första året jobbade han sedan som narkossjuksköterska genom olika bemanningsföretag men i dag jobbar han på några kliniker i Gjøvik utanför Lillehammer måndag till tisdag varannan vecka.

– Jag får lika mycket betalt för heltid här som för fyra dagar där så jag har det oförskämt bra, säger Jesper Jemtehed.

Dock är det inte alltid så mycket högre lön i Norge jämfört med länet. Bland bemanningsföretagen finns det enligt Jesper Jemtehed både de som betalar riktigt bra och de som betalar mindre bra. Bland de som betalar riktigt bra ställs det enligt honom högre krav på arbetstagaren samtidigt som man får färre uppdrag medan de som betalar mindre ger fler uppdrag men en timlön som inte skiljer sig mycket från den svenska.

För att tjäna så mycket pengar som möjligt jobbar många svenskar mer än de borde och Jesper Jemtehed berättar att det i Norge pratas om att kraven på att arbetstidslagen efterföljs måste skärpas.

– Svenskar följer inte den och jobbar så många timmar som möjligt för att det ska vara värt det. Jag har själv varit inne i den svängen, säger Jesper Jemtehed.